IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30% от фонда за възстановяване на ЕС може да бъдат събрани от зелени облигации

Това твърдят от рейтинговата агенция S&P

17:23 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз може да събере една трета от паричните средства, необходими за своя фонд за възстановяване от 750 милиарда евро (858 милиарда долара) чрез емитиране на „зелени“ облигации, подкрепящи проекти, които помагат за опазването на околната среда, заявиха от рейтинговата агенция S&P в свой доклад, публикуван в сряда.

Няколко големи световни инвеститори се присъединиха към природозащитните активисти, призовавайки страните от ЕС и други да гарантират, че плановете за подпомагане на икономиките им с цел възстановяване от коронавирусната криза са устойчиви и в тон с целите на Парижко споразумение относно изменението на климата, информира Ройтерс.

Плановете на ЕС за фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро спечелиха подкрепа от инвеститорите. Те смятат, че това би създало сигурни активи на еврозоната, които биха могли да конкурират германските държавни облигации. Според тях издаването на зелени облигации ще направи плановете по-привлекателни.

S&P изчислява, че 225 милиарда евро от фонда могат да бъдат събрани чрез зелени облигации, позовавайки се на предложението на Европейската комисия от миналата седмица, според което 30% от средствата за възстановяване ще бъдат насочени към благоприятни за климата проекти.

Рейтинговата агенция заяви, че една такава емисия ще увеличи размера на световния пазар на зелени облигации с 89%. Досега са били емитирани около 53 милиарда долара в държавни зелени облигации, добавят от S&P.

Зелените облигации съставляват едва 3,7% от глобалната емисия на такъв тип ценни книжа, което затруднява „централните банки или регулаторите да поискат от участниците на пазара изграждане на портфейли от зелени облигации“, казват икономистите на S&P в своя доклад.

„Наличието на екологичен актив на ЕС може да помогне както на инвеститорите, така и на централните банки да постигнат целите си за „озеленяване“ на своите портфейли и икономики“, казаха те, добавяйки, че подобен ход на ЕС може да насърчи емитирането на частни зелени облигации.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард загатна през миналата седмица, че банката може да използва програмата си за изкупуване на облигации за постигане на екологични цели.

От своя страна Франция вярва, че до края на седмицата е възможно да се постигне споразумение в рамките на ЕС относно плана за възстановяване, съобщиха в сряда от кабинета на френския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още