IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

77% от сделките с биткойни се осъществяват в юани

Огромният пазарен дял на китайската валута идва въпреки мерките на властите в Пекин за ограничаване на криптовалутите

10:03 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
77% от сделките с биткойни се осъществяват в юани

Манията на Китай по биткойните е добре документирана през последната година, но нов доклад подчертава колко точно доминиращ играч на паричния пазар в страната е криптовалутата.

Около 80 на сто от трансакциите в биткойни са осъществявани в китайски юани, показаха данни на Goldman Sachs. Американският долар е втората най-използвана валута за сделките, следвана от еврото, отбеляза банката, цитирана от CNBC.

Констатациите на банката корелират с данни от Bitcoinity – популярен сайт, който проследява данните за пазара. Един поглед към обема на търговията през последните шест месеца разкрива, че юанът заема 77 на сто от общия пазарен дял на трансакциите с биткойни в сравнение с 19 на сто за зелените пари и само 1% за еврото.

Силното използване на китайските пари идва въпреки неотдавнашните стъпки от страна на централната банка за ограничаване на криптовалутата. Институцията забрани търговията с биткойни през декември, след като предупреди, че валутата е основно средство за спекулации.

Очакванията за бъдещето обаче са към допълнително разширяване на използването на биткойни в Поднебесната империя. Според доклад на двустранната Комисия по сигурността между САЩ и Китай азиатската страна ще стане основен добивен хъб на криптовалутата в рамките на следващите 5 години.

Континентът се гордее със своята огромна онлайн общност, където игри като World Of Warcraft позволяват на играчите да търгуват виртуални кредити, придобити срещу парични средства или реални стоки и услуги. Практиката се нарича "gold farming" и може да се разглежда като предвестник на добивното дело при биткойните.

Goldman Sachs очаква глобалното приемане на биткойни да продължи да расте благодарение на потенциала на валутата на пазара на парични преводи. "Биткойнът и други криптовалути имат потенциал за осъществяване на по-бързи сделки с по-ниски такси за трансакциите", посочи банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още