IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 поделения на Фед са искали увеличение на лихвата по директните заеми до 1,25%

Бордовете на директорите на четири от регионалните банки на Фед са били за запазване на нивото на дисконтовата лихва през юли

09:39 | 24.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Бордовете на директорите на осем от 12-те регионални поделения на Федералния резерв на САЩ (Фед) са поискали миналия месец увеличение на лихвата по директните заеми от Фед до 1,25% от 1%, гласи информация, разпространена от щатската централна банка и цитирана от Bloomberg.

Това е първият път, откакто централните банкери вдигнаха основната лихва по федералните фондове през декември, при който мнозинството от регионалните бордове на Фед подкрепя повишение на дисконтовата лихва. Гласуванията могат да са сигнал за това дали президентът на дадена регионална банка желае промяна в основната лихва.

„Директорите на банките на Фед като цяло подчертават, че икономическата активност продължава да се разширява с умерено темпо“, сочи протоколът от обсъжданията за нивото на дисконтовата лихва през юли. „Няколко борда посочват подобрения в имотния сектор, както непроменени или повишаващи се нива на потребителските разходи.“

Директори от поделенията на Фед в Далас и Филаделфия са гласували за вдигане, присъединявайки се към тези от Бостън, Кливланд, Канзас Сити, Ричмънд, Сан Франциско и Сейнт Луис, които също са пожелали повишение по време на срещите си през юни.

Сред президентите на тези банки, подкрепили вдигане на дисконтовата лихва, са четирима, които имат право на глас във Федералната комисия за отворения пазар.

Директори от поделенията в Ню Йорк, Минеаполис, Чикаго и Атланта са се обявили за запазване на нивото на ставката. Тези банкери посочват, че икономическите перспективи и инфлацията, която е под целта, подкрепят запазването на текущия приспособителен курс на паричната политика.

Президентът на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли е единственият с право на глас от тази група. Той има постоянен глас във Федералната комисия за отворения пазар.

Дисконтовата лихва е лихвата, която плащат банки и депозитарни институции за кредити, отпуснати от кредитните инструменти на Фед, и е различна от лихвата по федералните фондове, която е основен инструмент на паричната политика на централната банка.

Управителният съвет във Вашингтон трябва да одобри всяка промяна на дисконтовата лихва. Те не я промениха през юли, като е без промяна от нивото от 1%, на което е от декември 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още