IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Има все повече доводи за затягане на паричната политика

Централната банка очаквано запази основния лихвен процент без промяна

14:59 | 23.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) заяви на днешното си заседание, че има все повече доводи за затягане на паричната политика на Обединеното кралство, след като заместник-гуверньорът Дейв Рамсден се присъедини към Майкъл Сондерс в желанието му да сложи край на изкупуването на облигации възможно най-скоро, съобщава Bloomberg.

Макар че Комисията по парична политика запази свръххлабавата парична политика на АЦБ без промяна, както бе прогнозирано от икономистите, официалните лица промениха тона на перспективите. Финансовите пазари отложиха залозите за повишаване на основната лихва за март, а в същото време паундът поскъпна. 

Отбелязвайки „скромното затягане“ на политиката, прогнозиран в насоките им от август, „някои развития през това време явно засилиха доводите в тази насока, макар че остават значителни несигурности“, се казва в изявлението на АЦБ.

Регулаторът се опитва да обуздае инфлацията, която се ускори отвъд очакванията му през лятото, достигайки до 3,2% миналия месец. Новият му фокус е подкрепен от по-силните от очакванията данни за заетостта, които показаха, че безработицата ще е доста под най-лошите прогнози, представени в началото на пандемията.

Основният лихвен процент на АЦБ остана без промяна на рекордно ниско ниво от 0,1%, а покупките на активи ще достигнат общо 895 млрд. паунда (1,2 трлн. долара) до края на годината. Централните банкери заедно с гуверньора Андрю Бейли единодушно са се съгласили, че всяко бъдеще затягане трябва да започне с увеличаване на основната лихва.

Рамсден подкрепи Майкъл Сандърс в желанието му да се сложи край на изкупуването на облигации по-рано – изненадващо развитие, което ще засили усещането, че АЦБ променя позицията си.

„Има все повече доказателства от редица глобални и местни показатели за разходите и цените, че инфлационният натиск вероятно ще се запази“, се казва в протокола от срещата. „Тези членове смятат, че със съществуващата позиция по политиката инфлацията вероятно ще остане над целта от 2% в средносрочен план“.

Макар че новите сигнали за повишаване на лихвите следват значително ускоряване на инфлацията, те се случват и на фона на забавяне на икономическото възстановяване. Данни, публикувани в четвъртък, показаха, че в началото на месеца около 5,8% от работната сила в Обединеното кралство е била включена в държавна програма за подкрепа по време на пандемията, която обаче ще изтече на 30 септември. Септември се оформя и като най-слабият месеца за активността в частния сектор от пика по време на зимния локдаун, заяви IHS Markit в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още