IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Инфлацията може да се задържи по-дълго от очакваното

Поскъпващите енергийни продукти и исканията за по-високи заплати подхранват покачването на цените, смята гуверньорът на регулатора

22:26 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инфлацията може да се окаже по-устойчива от очакваното поради действието на редица фактори. Такова мнение изрази гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, цитиран от Ройтерс. Като причина той посочи поскъпващите енергийни стоки и сигналите, че увеличаващите се искания за по-високи заплати допринасят за ускоряването на инфлацията.

Данните от официалната статистика, публикувани в сряда, показаха, че ръстът на цените във Великобритания е достигнал 30-годишен връх през декември. Такава е и ситуацията в редица други страни, където инфлацията достигна най-високите си равнища от десетилетия насам.

По думите на Бейли АЦБ ще направи каквото може, за да облекчи инфлационния натиск върху домакинствата.

Investor.bg припомня, че на последното си заседание през декември 2021 г. АЦБ бе една от големите централни банки, които изненада с повишение на лихвения процент. Очакванията за следващото заседание на финансовата институция, което предстои да се състои на 3 февруари, са да има повторно покачване на лихвите до 0,5%.

Освен това финансовите пазари прогнозират, че ще отнеме повече време от прогнозираното преди няколко месеца ръстът в енергийните цени – посочен от Бейли като една от причините за инфлацията –  да се свие. Това е риск, който може да доведе до допълнително засилване на ценовия натиск, смята Бейли.

Напрежението между Украйна и Русия също е проблем. „Това е много голям проблем. Ако помислите за тези взаимоотношения, поставени между временните и вторичните ефекти, които биха могли да я направят по-дълга [инфлацията], те [взаимоотношенията] също биха могли да са източник на натиск“, смята централният банкер.

Според него пазарът на труда е много затегнат, което е ключова причина той и мнозинството от представителите на банката да гласуваха за покачване на лихвите миналия месец.

На въпрос от депутат какво може да се направи, за да се облекчи натискът върху стандарта на живот, Бейли заяви: „Можем и ще направим всичко, което можем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още