IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Инфлацията при храните и горивата ще се прехвърли и към други продукти

По последни данни инфлацията във Великобритания през декември се ускори до 1,6% на годишна база от 1,3% през ноември

20:22 | 08.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстовете в цените във Великобритания, които се виждат при храните и горивата, ще се прехвърлят и към други продукти по-късно тази година, прогнозира Английската централна банка (АЦБ), цитирана от BBC.

В своя месечен доклад за бизнес условията в страната банката посочва, че цените на промишлените стоки също ще се покачват. „Все пак по-високият износ и издръжливото търсене от страна на потребителите ще окуражат повече инвестиции“, пише още в текста.

„Засега основните ефекти върху потребителските цени са по-големи при храните и горивата“, констатира регулаторът. „Но очакваме по-широк спектър от продукти да бъдат засегнати през идната година, карайки инфлацията да се ускорява“, се казва в доклада. 

По последни данни на Националната статистическа служба инфлацията през декември се ускори до 1,6% на годишна база от 1,3% през ноември. По-скъпите вносни материали и горива насърчават потребителските цени.

Тъй като цените на петрола и на много други суровини са в долари, поевтиняването на паунда спрямо щатската валута от 1,49 долара миналото лято до около 1,25 долара днес доведе до повишаване на разходите на много компании.

Докладът на банката прогнозира лек ръст в ръста на разходите за труд през идната година заради трудностите при намирането и задържането на хора. Повишението на възнагражденията обаче ще бъде ограничено заради „икономическата несигурност“ и затрудненията в прехвърлянето на по-високите разходи към потребителите, се казва в доклада на АЦБ.

Докладът на банката се основава на данни, събрани от т.нар. регионални агенти в цялата страна, между ноември 2016 г. и средата на януари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още