IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ иска затягане на правилата в небанковия сектор

Комисията за финансова политика на АЦБ ще публикува предварителни констатации от своята оценка на рисковете от небанковите институции в началото на август

15:56 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Волатилността на пазарите по време на шока от COVID-19 посочва основните проблеми в небанковия финансов сектор и може да се предприемат стъпки за затягане на правилата, които го управляват, заяви управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Комисията за финансова политика (КФП) на АЦБ ще публикува предварителни заключения от своята оценка на рисковете от небанковите институции в началото на август, съобщи Бейли на министъра на финансите на Великобритания Риши Сунак в писмо, предоставено на разположение на медиите.

Небанковите институции могат да включват инвестиционни фондове и фондове на паричния пазар.

„Където е подходящо, оценката ще идентифицира пропуски в устойчивостта в небанковия финансов сектор и потенциалните мерки, които могат да бъдат предприети“ за увеличаването й, се казва в писмото.

Фондовете на паричния пазар бяха поставени под силен стрес по време на пристъпите на волатилност през март и бяха подпомогнати от по-широки намеси на централната банка за повишаване на ликвидността на пазарите.

Оценката ще посочи списък на възможните показатели, които КФП може да публикува редовно, за мониторинг на рисковете за небанковия сектор, каза Бейли.

Той допълни, че КФП ще има „отношение към възможностите“ за финансовите услуги от излизането на Великобритания от ЕС във връзка с конкуренцията, иновациите и конкурентоспособността, когато това не застрашава финансовата стабилност.

От АЦБ заявиха, че са се ангажирали със стабилни финансови правила, независимо от бъдещите отношения на Великобритания с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още