Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ намекна за по-бавен ръст на лихвите въпреки подобряването на растежа

Марк Карни и неговите колеги преразгледаха в посока нагоре очакванията си за растежа, като според тях безработицата ще намалее още

АЦБ намекна за по-бавен ръст на лихвите въпреки подобряването на растежа

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) даде сигнал, че не бърза да увеличава лихвените проценти, независимо от по-силния икономически растеж. За момента ръководството на АЦБ изглежда единно в позицията си, че има нужда разходите по заеми да останат без промяна поне засега.

В поредица от оптимистични прогнози гуверньорът Марк Карни и неговите колеги преразгледаха в посока нагоре очакванията си за растежа, като според тях безработицата ще намалее още, а икономиката ще генерира повече излишно търсене, отколкото се смяташе по-рано, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Въпреки това ръководството на банката намали прогнозата си за ускоряване на инфлацията. Без промяна обаче останаха очакванията за следващите две години. Изменението за тази година се дължи основно на по-ниските цени на енергията и поскъпването на паунда, а не на различна оценка за вътрешната инфлация.

„Остават смесени сигнали от индикаторите на вътрешно генерираната инфлация и цената на изчакването на още информация е относително ниска“, се казва в протокола от срещата на банкерите. В същото време „продължаващото затягане на паричната политика в рамките на прогнозния период – с постепенен темп и при ограничен обхват, би било подходящо“, става ясно от документите.

Паундът не можа да поеме категорично в дадена посока след обявяването на позицията на АЦБ – първоначално цената се повиши, но впоследствие успя да се раздели с ръста. Към 15 ч. българско време цената му спрямо долара остава почти без промяна на ниво от 1,3049 долара.

Банкерите гласуваха единодушно с 9:0 за запазване на водещата лихва на ниво от 0,75%, като без промяна остава и програмата за покупка на активи на банката.

Новите прогнози на АЦБ са първите, откакто бе зададен нов краен срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз през октомври. Въпреки хаотичния процес по напускането на блока от банката очакват систематичен преход, макар че Brexit остава най-големият фактор за представянето на прогнозите.

Според банката инвестициите по всяка вероятност ще отбележат спад още няколко тримесечия, но успокоението може да дойде още през 2021 г., за когато се очаква ръст.

Също така прогнозите за ръста на брутния вътрешен продукт за тази година нарастват до 1,5% от 1,2% заради по-силното първо тримесечие на годината, дължащо се на активизирането на компаниите преди Brexit.

Прогнозите за 2020 и 2021 първа също се подобряват, въпреки че това се дължи предимно на по-свободните глобални финансови понижаването на кривата на доходността във Великобритания. Безработицата, която и сега се намира на най-ниското си ниво от четири десетилетия насам, ще спадне още, въпреки че на този етап ръстовете на заплатите се очаква да се стабилизират.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Износът на Япония се понижава за шести пореден месец през май