IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ намери повече продавачи на дългосрочни британски ДЦК

Прогнозата на банката за инфлацията, оповестена преди две седмици, може би вече е остаряла

20:33 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Английската централна банка (АЦБ) преодоля първоначалните спънки при покупките на облигации като част от гъвкавия курс на паричната политика, като успешно привлече достатъчно оферти за дългосрочни британски държавни ценни книжа (ДЦК), за да постигне седмичната си цел, пише Bloomberg.

Централната банка закупи ДЦК с падеж от над 15 години за 1,17 млрд. лири (1,5 млрд. долара) въ ввторник, след като на един от търговете миналата седмица привлече оферти само за 1,118 млрд. лири. Тогава АЦБ не успя да постигне целта си, като се породиха и спекулации, че централните банкери няма да намерят достатъчно облигации, за да изпълнят планираната си програма.

Операцията сега може да увеличи доверието в политиката и да спомогне за понижението на цените на британските облигации.

Във вторник офертите са били за 2,67 пъти желаното АЦБ количество, или 3,124 млрд. лири (4,05 млрд. долара). Операциите, включващи покупки на облигации с по-кратки срокове, отчитаха презаписване от над три пъти.

Сега не е имало предложения за продажби на облигацията с падеж през 2042 г., посочва Bloomberg.

Откакто АЦБ за последно извърши покупки през 2012 г., доходността по облигациите в глобален план спаднаха, което означава, че инвеститорите не са толкова склонни да се разделят с дългосрочни ценни книжа, които дават по-висока доходност в сравнение с краткосрочните им еквиваленти. Дългосрочните британски ДЦК се търсят особено силно от пенсионните фондове.

Доходността по британските облигации с падеж от над 15 години вече се понижи с над 20 базисни пункта средно от аукциона на 9 август насам, докато възвръщаемостта по 10- и 30-годишните ДЦК отчетоха нови рекорди.

Същевременно, прогнозите на АЦБ за инфлацията, които са само на две седмици, вече са изложени на риск да бъдат малко остарели.

Въпреки че АЦБ повиши очакванията си за инфлацията, след като решението на британците страната им да напусне Европейския съюз доведе до рязко обезценяване на лирата, оценките на банкерите все още се различават от тези на икономистите.

Разликата е очевидна, след като според някои прогнози инфлацията може да се ускори до над 3% по-късно през 2017 г.

АЦБ смята, че целта от 2% ще бъде премината през първото тримесечие на 2018 г. и ще достигне само 2,4% след три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още