IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ нареди на банките внимателно да оценяват рисковете от климатичните промени

Kлоновете на чуждестранните банки в страната също трябва да се фокусират върху климатичните промени, смята регулаторът

17:44 | 12.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Банките във Великобритания трябва да бъдат „амбициозни“ в правилното измерване на рисковете от климатичните промени или ще бъдат подложени на намеса от регулаторите, ако се провалят, предупреди Английската централна банка (АЦБ), цитирана от Ройтерс.

Освен това банките трябва да обърнат и специално внимание на това как включват рисковете, свързани с климата, в бизнес стратегиите си, във вземането на решения и в поемането на рискове, заявиха от регулатора в писмо до банките, посветено на надзорните приоритети през настоящата година.

"Ще държим редица надзорни инструменти под наблюдение и ще ги използваме там, където смятаме, че има недостатъчно голям напредък“, пишат в писмото от АЦБ.

Според регулатора повечето банки са фокусирани върху бизнес възможностите, породени от климатичните промени, въпреки че те представляват и нарастващ риск, който е предвидим и изисква действия сега.

„От 2022 г. ще включим надзора върху финансовите рискове, предизвикани от климатичните промени, в нашия основен надзорен подход“, предупреждават от финансовата институция, като допълват, че клоновете на чуждестранните банки в страната също трябва да се фокусират върху климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още