IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ остави основната лихва непроменена, но е готова да се намеси при нужда

Комитетът за паричната политика изрази готовност да предприеме още действия, ако кризата се влоши

10:09 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В четвъртък бордът на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия задържа основния институционален лихвен процент непроменен на ниво от 0,1%, но заяви готовността си да предприеме по-нататъшни действия, ако икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус, продължи да се влошава, информира CNBC.

Комитетът за парична политика на банката гласува единодушно в подкрепа на запазването на нивото на лихвите засега. С мнозинство от 7 гласа „за“ и 2 гласа „против“ беше продължена и програмата за количествени облекчения.

От началото на пандемията централната банка намали лихвите си два пъти от 0,75% на 0,1% и обяви нови количествени облекчения в размер на 200 милиарда британски лири (247,55 милиарда долара), с което програмата за изкупуване на облигации достигна обща стойност от 645 милиарда паунда.

„Комитетът за паричната политика ще продължи да следи отблизо ситуацията и в съответствие със своята компетентност е готов да предприеме по-нататъшни действия, за да подкрепи икономиката и да осигури устойчиво възвръщане на инфлацията към целта от 2%“, пише в доклада на централната банка.

Според отчетите през миналия месец индексът на мениджърите по поръчките PMI в страната е спаднал до рекордни нива и се очаква Великобритания да претърпи най-дълбокия икономически спад в историята си в резултат на коронавирусната криза.

Централните банкери заявиха, че очакват рязко понижение в брутния вътрешен продукт на страната за първата половина на годината, заедно със „значително увеличение“ на безработицата. Предвид предполагаемото отпускане на мерките за социално дистанциране банката очаква спадът на БВП да бъде временен, последван от бързо възстановяване.

„Въпреки това, тъй като се предполага, че степента на превантивното поведение от страна на домакинствата и бизнеса ще продължи, на икономиката ще й отнеме известно време, за да тръгне по предишния си път“, се казва в доклада.

„Очаква се инфлацията  да спадне допълнително под целта от 2% през втората половина на тази година, което до голяма степен отразява слабостта на търсенето“, заявиха още от централната банка.

Британското правителство ще обяви резултата от втория си преглед на мерките срещу заразата в четвъртък, след като Великобритания надмина Италия и регистрира най-високата смъртност в Европа.

Към четвъртък сутринта в страната са регистрирани повече от 202 000 случая на заразени с  коронавирус и повече от 30 000 смъртни случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още