Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ предложи нови изисквания при ипотечното кредитиране

С този ход институцията цели стимулиране на конкуренцията

АЦБ предложи нови изисквания при ипотечното кредитиране

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) представи в сряда предложения за прекратяване на несправедливите предимства, които някои банки имат при изчисляването на размера на капитала за ипотечни кредити в опит да увеличат конкуренцията, предава Ройтерс.

Някои по-големи банки могат да използват свои собствени вътрешни модели за определяне на рисковите коефициенти и следователно нивата на капитал за жилищни заеми, които са отпуснали.

Обикновено това води до по-ниски нива на капитал, отколкото при така наречения стандартизиран подход за определяне на риска, установен от регулаторите, който много по-малки заемодатели трябва да използват.

Още по темата

Управлението за надзор на банките на АЦБ, Органът за пруденциално регулиране (ОПР), заяви, че иска да намали несигурностите, произтичащи от „неподходящо“ ниските критерии за риск.

„За онези компании, чиито рискови тегла могат да се увеличат в резултат на тези предложения и когато капиталовите изисквания вече не са определени от други капиталови мерки (напр. ливъридж), ще има нови разходи, свързани с допълнителния необходим капитал“, се казва в изявление на ОПР.

Предложенията ще изчистят разликите между вътрешните модели и стандартизирания подход и ще ограничат бъдещите различия, посочиха от институцията.

„ОПР счита, че това би подпомогнало конкуренцията между компаниите“, заявиха от там.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЯЦБ понижи икономическата си прогноза, без да променя пакета от стимули