IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ призовава за по-бързо отказване от Libor

Компаниите ще бъдат насърчавани да прехвърлят лихвените си суапове, деноминирани в паундове от Libor към Sterling Overnight Index Average

14:27 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Марк Карни, управител на АЦБ. Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Марк Карни, управител на АЦБ. Снимка: Архив на Ройтерс

Централната банка на Англия призова финансовите предприятия да ускорят прехода си от Libor към Sonia. Бенчмаркът е в основата на договори за облигации и заеми на стойност около 300 трилиона долара, но ще прекрати своето съществуване през следващата година, припомня Bloomberg.

Компаниите ще бъдат насърчавани да прехвърлят лихвените си суапове, деноминирани в паундове, от Libor към Sterling Overnight Index Average (Sonia) от 2-и март, съобщиха от централната банка в четвъртък. Този ход е част от усилието за ускоряване на прехода на пазара на деривати преди Libor да изтече в края на 2021 г.

„Това би трябвало да помогне на Sonia да се превърне в пазарния стандарт при суапове в паундове, както вече се случва на пазара на облигации“, казва в изявление Едуин Скулинг Летър, директор на отдела за пазарите и политиката за търговия на едро в Financial Conduct Authority.

Още през 2017 г. Английската централна банка започна оттеглянето си от Libor. В продължение на десетилетия бенчмаркът служи като надежден показател, залаган ежедневно от банките, за определяне на лихвите по всичко - от студентски заеми и ипотеки до деривати и кредитни карти. Но откакто стана ясно, че европейските и американските банки са манипулирали лихвените проценти, за да увеличат възвращаемостта на собствените си портфейли, сравнителният показател се счита за опорочен.

Пазарът на деривати, свързани с Sonia, вече е добре установен, се казва в съвместното изявление на централната банка и Органа за финансова дейност. Средната стойност за изчистените суапове по Sonia надхвърли 4,5 трилиона паунда (5,9 трилиона долара) на месец през последните шест месеца, а търгуваната месечна условна стойност сега е еквивалентна на свързаната с Libor.

„Времето за действие е сега. Това е критична година за прехода от Libor“, казаха от централната банка в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още