IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ прогнозира забързване на британската инфлация до над 5%

Проблемите с пазара на труда в страната допринасят за ръста в цените

16:40 | 06.12.21 г.
<p>
	Инвеститорите залагат на по-малко от 50%-ов шанс АЦБ да вдигне лихвите с между 0,1-0,25%.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Инвеститорите залагат на по-малко от 50%-ов шанс АЦБ да вдигне лихвите с между 0,1-0,25%. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Бен Броудбент заяви днес, че инфлацията във Великобритания може „удобно да надвиши“ 5% през април. Проблемите на пазара на труда в страната е вероятно да се окажат по-упорит източник на инфлация, пише Ройтерс.

В опит да преведе икономиката през възстановяването от пандемичните спадове АЦБ заяви миналия месец, че инфлацията ще стигне около 5% през второто тримесечие на 2022 г., преди да се забави.

Броудбент предположи, че може да се наложи повторна корекция на прогнозата в посока нагоре, отдалечавайки показателя от целта от 2% на централната банка.

„Възможно е общият темп на инфлацията да се покачи допълнително през следващите няколко месеца и да надвиши 5%, когато регулаторният таван на цените на енергията на дребно отново бъде коригиран през април“, заяви Броудбент.

В свое изказване пред Leeds University Business School той посочи, че скорошният скок в цените на стоките, предизвикан отчасти заради проблеми с глобалните вериги на доставки, може да отслабне и в някои случаи дори да обърне посоката си, преди вдигането на лихвите от АЦБ да има време да окаже влияние.

„Все още смятам, че е по-вероятно – като гледаме няколко години напред в бъдещето – този натиск върху цените на търгуваните стоки по-скоро да намалее, отколкото да се задълбочи“, каза заместник-гуверньорът на централната банка.

Броудбент бе един от седемте членове от 9-те в Комисията по парична политика на АЦБ, който гласува да се запазят лихвените равнища на сегашните си нива. Това изненада финансовите пазари, които залагаха на вдигане на лихвите.

Инвеститорите залагат, че има 50% шанс АЦБ да вдигне лихвите от 0,1% до 0,25% на 16 декември заради скорошната поява на омикрон варианта на коронавируса.

В своята реч Броудбент подчерта, че подобни ходове, като промяната на лихвените равнища от централната банка, могат да отнемат две години, за да имат ефект върху икономиката. „Това, което можем да направим – и това, което е възможно най-добрият подход - е на всяка среща да мислим за лихвеното равнище, което ще максимизира нашите шансове след няколко години да достигнем целта ни за ниво на инфлация. Това е, което ще продължим да правим“, обобщи  Броудбент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още