IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ се насочва към прекратяване на количествените улеснения

Според управителя Андрю Бейли тази политика трябва да бъде прекратена преди да се повишат лихвите

13:56 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрю Бейли, управител на АЦБ. Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Андрю Бейли, управител на АЦБ. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Управителят на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия Андрю Бейли заяви в понеделник, че централната банка трябва да започне да отменя прилагането на  количествените улеснения, преди да повиши лихвените проценти до устойчива основа. Това показва обрат в дългогодишната политика на институцията.

През миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) увеличи програмата си за закупуване на облигации до 745 милиарда паунда (922 милиарда долара), а през март намали основния си лихвен процент до рекордно ниските 0,1%, припомня Ройтерс. Но Бейли каза, че това ниво на покупка на активи на централната банка „не трябва винаги да се приема за даденост“.

„Когато дойде времето за изтегляне на паричния стимул, според мен може би е по-добре да обмислим първо да коригираме нивото на резервите“, пише Бейли в статия за Bloomberg.

По време на мандата на  предишния гуверньор Марк Карни централните банкери заявиха, че ще повишат съществено лихвените проценти, преди да започнат да продават активи обратно на пазара, тъй като разглеждаха лихвените проценти като по-динамичен инструмент на политиката.

Но след финансовата криза в периода от 2008 и 2009 г. АЦБ не видя възможност да повиши значително лихвените проценти и Бейли заяви, че не иска високите държавни дългове да се превърнат в постоянна характеристика.

„Повишените баланси могат да ограничат възможността за маневриране при бъдещи извънредни ситуации“, каза той.

Бейли добави също, че централната банка иска да разгледа ролята на паричните средства и рисковете, които те създават пред финансовите пазари на фона на неотдавнашните сътресения през март.

Покупките на британски публичен дълг от страна на централната банка от началото на кризата надминаха дори рекордното нарастване на нуждите от държавни заеми.

„Фактът, че преобладаващите кредитополучатели в тази извънредна ситуация са правителствата - отразявайки съществената роля на държавата в такава криза – не понижава значението на придържането на разходите за заемане в съответствие с целите“, каза Бейли.

„Това развитие на събитията не постави под въпрос независимостта на централните банки, а изисква отговор от тяхна страна, който е възможен именно, защото тяхната независимост им дава свобода да действат“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още