Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ ще действа гъвкаво при твърд Brexit

Британските монетарни власти предпочитат нови стимули пред затягане на паричната политика

АЦБ ще действа гъвкаво при твърд Brexit

Снимка: Ройтерс

Британската централна банка не желае да реагира на твърд Brexit автоматично с промяна в лихвената си политика, заяви ръководителят на АЦБ Марк Карни в сряда по време на парламентарно изслушване.

В реакцията трябва да се вземат предвид търсенето и предлагането, както и обменният курс на паунда. По-вероятно е монетарните власти да създадат стимули за икономиката, за да реагира тя на хаотично излизане от ЕС, отколкото да предприемат по-строга парична политика (политика на увеличаване на лихвите като борба срещу евентуалната висока инфлация, б.ред.), пояснява Карни, цитиран от Bloomberg.

Наскоро монетарните власти решиха единодушно да оставят основната лихва на ниво 0,75%. В същото време те подчертаха, че ще бъде необходимо „постепенно и ограничено“ затягане на паричната политика, за да се постигне целта за инфлация през следващите години. Увеличаването на лихвения процент обаче е подчинено на условието, че Brexit ще премине гладко, със споразумение. Въпреки това, вероятността за твърд Brexit се увеличава все повече в общото възприятие.

Евентуална рязка обезценка на паунда при такъв сценарий може да доведе до рязко повишаване на инфлацията във Великобритания, което би трябвал да накара АЦБ да увеличи лихвените проценти, признава гуверньорът. Все пак, според него рискът от такъв сценарий „вече е натиснал пазарния път на лихвените проценти", въпреки че базовите прогнози на АЦБ не включват риск, свързан с неконтролиран Brexit.

Карни добави, че централната банка ще вземе предвид възможността за хаотичен Brexit в своите макроикономически прогнози, само ако следващият премиер на Великобритания реши да напусне ЕС без споразумение за преходния период. „В случай, че политиката на правителството се промени, прогнозата на АЦБ ще се промени по съответен начин", заяви банкерът.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заявленията при безработица в САЩ са се увеличили през миналата седмица