IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ също предприе изненадващо понижение на лихвите

Институцията обяви и въвеждането на нова схема за улеснен достъп до кредитиране

10:11 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия извърши извънредно намаляване на основния си лихвен процент и обяви мерки, които да спомогнат за поддържането на потока от средства в икономиката. Ръководството на институцията изрази опасенията си, че епидемията от коронавирус ще навреди на икономическата активност.

Референтната институционална лихва беше намалена с 50 базисни пункта до 0,25%. Само седмица по-рано подобен ход беше предприет и от Федералния резерв на САЩ. Очаква се Управителният съвет на Европейската централна банка, чието заседание започва утре, да се присъедини към нарастващата вълна от облекчаващи мерки за подпомагане на икономиката.

„На специалната си среща, приключила на 10-и март 2020 г., Комитетът по паричната политика (КМП) гласува единодушно за намаляването на банковия лихвен процент с 50 базисни пункта до 0,25%“, се казва в съобщение на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, публикувано в сряда.

Ръководството на институцията също така обяви въвеждането на нова схема, гарантираща лесен и евтин достъп на компаниите до кредитиране. Това се разглежда като решаващ отговор на евентуалната криза, ако предприятията са принудени да преустановят дейността си заради епидемията, което ще удари паричния поток и ще затрудни покриването на сметки, заплати и други разходи.

„Въпреки че степента на икономическите ефекти на Covid-19 е много несигурна, активността вероятно ще намалее съществено в Обединеното кралство през следващите месеци", заявиха от Английската централна банка (АЦБ).

Централните банкери също така намалиха контрацикличния капиталов буфер до 0%. Това е специален резерв, държан от банките, а намалението му трябва да освободи допълнителна ликвидност за отпускане на заеми.

„След разпространението на Covid-19 цените на рисковите активи и суровините рязко спаднаха, а доходността на държавните облигации достигна рекордно ниски нива, което съответства на забележимото влошаване на апетита към риск и на перспективите за глобалния растеж и растежа във Великобритания. Показателите за несигурност на финансовите пазари достигнаха екстремни нива“, пише още в съобщението на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още