IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ запази лихвите без промяна на фона на хаоса около Brexit

Малко след публикуването на решението паундът поевтинява с 0,57% спрямо долара

14:49 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) запази лихвените си проценти без промяна на фона на засилващата се несигурност относно датата на напускане на Великобритания на Европейския съюз, съобщава CNBC.

Деветчленният комитет по паричната политика на АЦБ, начело с Марк Карни, единодушно гласува да остави лихвите непроменени на ниво от 0,75%.

Централната банка на Великобритания очакваше това да бъде последната ѝ среща преди Brexit, но премиерът Тереза Мей поиска от ЕС удължаване на срока. Това означава, че банкерите от централната банка се намират в неведение по отношение на плана си за ограничено и постепенно увеличение на лихвените проценти през следващите месеци.

Малко след публикуването на решението на АЦБ паундът поевтиня с 0,57% до 1,3123 долара.

АЦБ обяви решението само ден, след като Федералният резерв се отказа от идеята си за увеличение на лихвите през тази година на фона на признаци за забавяне на икономиката, които продължават да оказват влияние върху доверието на инвеститорите.

През миналия месец Английската централна банка рязко понижи икономическата си прогноза за 2019 г. до 1,2%. През ноември банката прогнозира ръст от 1,7% за тази година. Това отбеляза най-голямото ревизиране на очакванията за растеж от периода след рефердума за Brexit през 2016 г. и означава, че централните банкери очакват Великобритания да расте с най-бавните си темпове от глобалната финансова криза насам.

За 2020 г. общият икономически растеж се очаква да се забави до 1,5%, от 1,7%.

От Английската централна банка заявиха, че две трети от компании са задействали плановете си за Brexit без сделка, допълва Bloomberg. Около 80% от анкетираните компании са посочили, че са готови за такъв изход от сегашната ситуация.

На фона на приближаването на ключовата дата 29 март отношенията между Великобритания и ЕС продължават да са неясни и въпреки поисканото удължаване на срока все още има риск страната да излезе без сделка. Ако това стане факт, се очаква хаос в търговията и рязко поевтиняване на паунда.

„Несигурността около Brexit продължава да оказва влияние върху доверието и краткосрочната икономическа активност”, се казва в протокола от заседанието на Комитета по паричната политика.

Протоколът от срещата потвърждава позицията на Марк Карни, че Brexit може да накара централната банка да промени паричната си политика, в която и да е от възможните посоки. Все пак по голяма част от представителите на АЦБ смятат, че е по-вероятно да има движение в посока надолу при лихвите, отколкото нагоре.

Инфлацията е под целта на АЦБ от 2%, като от банката смятат, че растежът ще отслабва през тази година заради свиването на бизнес инвестициите заради Brexit.

Английската централна банка смята, че експанзията през първото тримесечие може да се ускори до 0,3%.
От проучването на АЦБ сред бизнеса става ясно още, че около 40% от компаниите очакват несигурността около Brexit да намери решение през тази година. В същото време около половината смятат, че това ще се случи през следвщата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още