Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Африканската банка за развитие не иска да я обвиняват за проблемите на дълговите пазари

Регионалния кредитор беше набеден, че стумулира проблемите с дълга в развиващите се пазари

Африканската банка за развитие не иска да я обвиняват за проблемите на дълговите пазари

Акинуми Адесина, президент на Африканската банка за развитие. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Ръководството на Африканската банка за развитие (АБР) се противопостави на коментарите на президента на Световната банка Дейвид Малпас, че АБР и подобни институции за регионално развитие допринасят за проблеми на дълговите пазари. Според АБР критиките на Малпас са „подвеждащи и неточни“, предава Ройтерс.

Малпас заяви в понеделник по време на форум, организиран от МВФ и Световната банка, че Африканската банка за развитие „налива големи суми пари в Нигерия, Южна Африка и други държави без конкретни програми за поддържане на финансова стабилност“. Той каза още, че АБР, Азиатската банка за развитие и официалните агенции за експортно кредитиране отпускат заеми твърде бързо, което влошава проблемите с дълга в развиващите се пазари.

Още по темата

„Изказването на Малпас е неточно и не е основано на факти. То оспорва почтеността на АБР, подкопава нашите системи за управление и неправилно твърди, че работим по различни стандарти от Световната банка", се казва в изявление на Африканската банка за развитие.

Кредиторът, базиран в Абиджан, Кот д'Ивоар, заяви, че предоставя силна програма за управление на регионалните страни членки, която се фокусира върху „устойчивото управление на финансовите и дълговите задължения, прозрачното управление на природните ресурси и мобилизирането на вътрешните ресурси“.

От банката съобщиха, че институцията извършва финансиране в местна валута на няколко държави в региона за смекчаване на валутните рискове, като същевременно подпомага съответните страни в усилията им да подобрят събирането на данъци и развитието на инфраструктурата.

„Африканската банка за развитие координира дейностите по отпускане на кредити, особено нейните заеми, базирани на политики в публичния сектор, в тясно сътрудничество с други международни финансови институции (по-специално със Световната банка и МВФ)“, пише още в изявлението на регионалния кредитор. От банката добавиха, че разчитат на анализите за устойчивостта на дълга, изготвени от МВФ и Световната банка, при разработването на програмите си за  финансова помощ в страни с по-ниски доходи.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германия затяга контрола върху чуждестранните придобивания