IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите с малка капитализация привличат все по-голям интерес в Китай

Те обикновено са барометър на пазарните настроения

22:29 | 10.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

На китайската фондова борса ралито на акциите с малка капитализация рядко продължава за дълго и обикновено бележи началото на период с прекомерно поемане на риск. Но според икономистите този път възходът на този тип акции е признак за оптимизъм относно състоянието и развитието на икономиката, предава Bloomberg.

Повишението на стойностите на индекса ChiNext спрямо показателите на по-големите компании продължава вече шест поредни месеца. Така измерителят отчита най-продължителния си период на възход от 2013 г. насам, като изглежда, че ралито ще продължи и през тази година .

Увеличението отчасти се дължи на възстановяването на инвеститорския апетит към риск, предизвикано от намаляващото търговско напрежение между Китай и САЩ. Инвеститорите в континентален Китай също се надяват на икономическо възстановяване след някои първоначални признаци на стабилизация и продължаващата политика на облекчения от страна на централната банка. Това води до постоянно купуване на акции с малка капитализация, които предвид размера си са по-чувствителни към колебанията в пазарните настроения.

„Инвеститорите залагат на икономическо възстановяване през първата половина на 2020 г.“, коментира Джу Чаопин, глобален пазарен стратег с JPMorgan Asset Management.

Индексът ChiNext е нараснал с 34% от нивото си през юни и в четвъртък отбеляза най-високото си равнище на затваряне от октомври 2017 г. насам. Четиринадесетдневното отчитане на относителната сила както на ChiNext, така и на юана достигна статут на „свръхзакупуване“ през тази седмица, технически показател, който повишава потенциала за наближаващо отдръпване на инвеститорите. Бенчмаркът ChiNext спадна с 0,5% при борсовата сесия в петък, но въпреки това се покачи с 3,7% на седмична база.

Инфлацията на потребителските цени е останала непроменена през декември, след като достигна най-високото си ниво от 2012 г. насам през предходния месец. Икономистите считат, че нивото на инфлацията е благоприятно за икономиката, но и че създава възможност за централните банкери да облекчат допълнително паричната си политика. Навръх Нова година Китайската централна банка обяви съкращаване на коефициента на задължителните минимални резерви на търговските банки, освобождавайки около 800 милиарда юана (115 милиарда долара) в икономиката.

От Morgan Stanley заявиха, че предстоящите промени в Закона за ценните книжа на Китай също ще допринесат за подобряване на настроенията. Ревизиите, които ще влязат в сила от 1 март, включват улеснения в правилата за листване, както и по-строги наказания за нарушения.

Акциите с малка капитализация обикновено са барометър на пазарните настроения и екстремните ралита в тази част на пазара по-рано подтикнаха регулаторите да предприемат мерки, за да избегнат повторение на срива на пазара от 2015 г.

"Някои инвеститори не се интересуват дали фирмите ще осигурят добри приходи, стига да успеят да си намерят следващия купувач", казва Хе Ци, фонд мениджър в Huatai-PineBridge Fund Management Co.

Кен Чен, анализатор от KGI Securities Co., отбелязва, че инвеститорите са започнали да преместват парите си от сините чипове към по-малките имена на борсите. Акциите с голяма капитализация се представяха по-добре на китайския пазар през повечето време от 2016 г. насам.

"Очакванията за възстановяване на икономиката и печалбите на корпорациите започват да се превръщат в реалност поради цялостната среда на разхлабване на паричната политика и засилване на усилията за подкрепа на растежа", заяви Чен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още