Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Аксел Вебер: ЕЦБ продължава с кризисното кредитиране до края на годината

Институцията ще запази програмите за извънредно кредитиране поне до началото на 2011 година, смята един от най-влиятелните членове на управителните органи на банката

Един от най-влиятелните членове на управителните органи на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Аксел Вебер, даде да се разбере, че институцията ще продължи извънредното кредитиране на финансовия сектор поне до началото на 2011 година.

Причината за това е необходимостта от гарантиране на стабилността на банките в еврозоната, особено през традиционно проблемния за тяхната ликвидност период в края на годината.

„Повечето от дискусиите дали да бъдат продължени програмите за извънредно кредитиране ще бъдат съсредоточен върху първото тримесечие на следващата година“, заяви Вебер в интервю за Bloomberg. “Ясно е, че все пак трябва да започнем процедури по нормализиране на пазарната ситуация“, обясни той.

По-рано тази година ЕЦБ започна плавно изтегляне на извънредните мерки за увеличаване на ликвидността, предприети заради остротата на финансовата криза. Това се случи с прекратяването на няколко програми за едногодишно финансиране на банките при фиксирана лихва.

След изказването на Вебер еврото поевтиня, което увеличи дневния му спад спрямо долара. От началото на деня единната валута губи 0,87 на сто от стойността си до 1,2707 EUR/USD.

Мненията на Аксел Вебер се отразяват на финансовите пазари, тъй като той е смятан за един от вариантите за заместник на настоящия президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Мандатът на Трише изтича през октомври следващата година.

Още по темата: Новини Аксел Вебер

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел