IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайските фабрики расте девети пореден месец, сочи проучване

Ръстът на новите поръчки за износ обаче се забавя, сочи проучването на частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin)

10:44 | 01.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в китайските фабрики расте през март девети пореден месеца, но с по-слаб темп. Ръстът на новите поръчки за износ се забавя, сочи проучването на частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin), цитирано от Ройтерс. Агенцията коментира, че резултатите повдигат въпроси за възстановяването през последните месеци, тъй като изглежда глобалното търсене губи инерция.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 51,7 пункта през февруари, до 51,2 пункта през март, което е под очакванията на икономистите за стойност от 51,6 пункта.

Стойност над 50 пункта показва, че секторът е в експанзия, а понижението в числата говори за забавяне.

Ръстът на новите поръчки се забавя рязко, като съответният индекс записва спад от 53,8 пункта през февруари до тримесечно дъно при 51,9 пункта.

Резултатите от частното проучване на „Цайсин“ са в контраст с официалното изследване, което беше публикувано в петък. То показа, че активността в китайските фабрики се ускорява през март с най-бърз темп от пет години, както и че ръстът на поръчките от вътрешния пазар и от чужбина се ускорява.

Но между двете проучвания има разлика. Това на „Цайсин“ се фокусира върху малки и средни производствени предприятия, които извличат по-малко полза от строителния бум отколкото големите индустриални корпорации. Освен това се смята, че частното проучване отразява повече експортно ориентирани компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още