IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите във Великобритания изпревари очакванията

Новите поръчки нарастват по-бързо от очакваното, но несигурността около Brexit продължава да кара бизнеса да се въздържа от по-големи разходи

12:34 | 05.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в сектора на услугите във Великобритания се е засилила над очакванията на пазарните анализатори през август, става ясно от данните на IHS Markit, цитирани от tradingeconomics.com.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите е достигнал 54,3 пункта през миналия месец, като през юли беше отчетен резултат от 53,5 пункта.

Новите поръчки нарастват по-бързо от очакваното, но несигурността около Brexit продължава да кара бизнеса да се въздържа от по-големи разходи, особено по отношение на мащабни проекти. В същото време през август се наблюдава най-бързото създаване на работни места от февруари насам в отговор на усилията за справяне с нарастващия обем работа.

От друга страна, инфлацията на производствените разходи се ускорява, което се дължи на цените на горивата и натиска върху заплатите, тъй като трудностите в намирането на персонал съответно рефлектираха върху повишаване на възнагражденията.

Доверието на бизнеса обаче е спаднало до петмесечно дъно заради притесненията, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз, което се отразява най-вече върху краткосрочните бизнес планове на фирмите.

„Виждаме сравнително стабилна и устойчива скорост на разширяване, която без съменние ще донесе облекчение на Английската централна банка, която увеличи лихвите наскоро“, коментира главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

PMI индекс в сектора на услугите

Много потребители обаче са обезпокоени от инфлацията, която нараства по-бързо от заплатите им през по-голямата част от последното десетилетие, отбелязва Ройтерс. 

По-рано през седмицата стана ясно, че британските промишлени производители са отчели най-слабия си месец от над две години насам, а поръчките за износ отбелязаха необичаен спад през август.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още