IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е създала само 130 хил. работни места през август

Ръстът на заплатите обаче вероятно ще подкрепи разходите на потребителите и икономиката като цяло

17:15 | 06.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на работните места в САЩ се е забавил повече от очакваното през август, като наетите лица в търговията на дребно намаляват за седми пореден месец. Силният ръст на заплатите обаче се очаква да подкрепи разходите на потребителите и да задържи умерения ръст на икономиката на фона на растящите заплахи от търговското напрежение, съобщава Ройтерс.

Следеният внимателно доклад на министерството на труда за заетостта показва още удължаване на работната седмица, тъй като компаниите в сектора на промишленото производство са увеличили часовете за служителите, след като ги намалиха през юли.

Работните места извън земеделието са се увеличили със 130 хил. миналия месец, съобщава министерството на труда. Икономиката е създала с 20 хил. работни места по-малко през юни и юли в сравнение с обявените преди това данни. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че новосъздадените работни позиции през август ще достигнат 158 хил.

През последните три месеца американската икономика създаваше средно 156 хил. нови работни места, като те остават над равнището от приблизително 100 хил. нови позиции, които са необходими, за да отговарят на ръста на населението в трудоспособна възраст. Нивото на безработицата е останало непроменено на 3,7% за трети пореден месец през август, след като на пазара на труда са навлезли 571 хил. души.

Средното почасово заплащане е нараснало с 0,4% на месечна основа миналия месец, което е най-голямото повишение от февруари, след ръста от 0,3% през юли. Но годишното повишение на заплатите се е забавило на 3,2% спрямо 3,3% през юли.

Ръстът на заплатите се задържа на ниво от 3% или нагоре за 13-и пореден месец, като помага за стимулирането на разходите на потребителите и на икономиката.

Работната седмица се е увеличила, след като достигна най-ниското си ниво от близо две години през юли. Средната работна седмица е достигнала 34,4 часа през август спрямо 34,3 часа през юли. Отработените часове са нараснали с 0,4%, след като намаляха с 0,2% през юли.

Участието на работната сила, или процентът на американците в трудоспособна възраст, които имат работа или търсят такава, е нараснало до 63,2% миналия месец спрямо 63% през юли. По-широкото мерило за безработицата, включващо хората, които искат да работят, но са се отказали да търсят работа, и тези, които работят на непълен ден, защото не могат да намерят работа на пълен работен ден, е отбелязало повишение от 7,2% спрямо нивото от 7% през юли.

Забавяне на ръста на работните места миналия месец е регистрирано във всички сектори с изключение на държавния, където заетостта е стимулирана от предстоящото преброяване на населението през 2020 г.

Работните позиции в частния сектор са нараснали само с 96 хил. през август. Забавянето се дължи главно на промишленото производство, където заетостта е нараснала със скромните 3 хил. работни места миналия месец спрямо 4 хил. през юли.

Работните позиции в строителството са се увеличили с 14 хил. през август, след като намаляха с 2 хил. през юли. Заетите в сектора на търговията на дребно са намалели с 11 100 души, като започналата тенденция на спад от февруари насам се запазва.

Работните места в държавния сектор са нараснали с 34 хил., подкрепени от наемането на временни договори на 25 хил. души за преброяването на населението през 2020 г. Заетостта в сектора на професионалните и бизнес услуги се е увеличила с 37 хил. работни места миналия месец. Ръст е регистриран също в сектора на здравеопазването, забавленията, хотелиерството и ресторантьорството, финансовите дейности и търговията на едро. Работните места в сектора на комуналните услуги са намалели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
През лятото всички икономики увеличават заетостта си поради сезонност. Който чете внимателно, го разбира от анализа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още