IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика изпраща най-лошата година след Втората световна война

Икономистите прогнозират, че икономиката се е свила с 3,6% през 2020 г., най-лошото представяне от 1946 г.

14:35 | 28.01.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ вероятно се е свила през 2020 г. с най-резкия си темп след Втората световна война, тъй като COVID-19 унищожи бизнеса с услуги като ресторанти и авиокомпании, оставяйки милиони американци без работа и в бедност, пише в свой анализ Ройтерс.

Данните на Министерството на търговията за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие също се очаква да покажат, че възстановяването от пандемията губи пара, като годината приключи с нова вълна на заразените с коронавирус и изчерпване на близо 3 трлн. долара помощ от правителството.

В сряда Федералният резерв остави референтния си лихвен процент през близо до нула и обеща да продължи да инжектира пари в икономиката чрез покупки на облигации, отбелязвайки, че „темпът на възстановяване на икономическата активност и заетостта се е забавил през последните месеци“.

Президентът Джо Байдън представи план за възстановяване на стойност 1,9 трилиона долара и би могъл да използва доклада за БВП, за да убеди някои законодатели, които се противопоставят на размера на помощта, скоро след като правителството предостави допълнителни стимули за близо 900 млрд. долара в края на декември.

„Миналата година беше ужасна за икономиката“, каза Сунг Уон Сон, професор по финанси и икономика в университета „Лойола Меримаунт“ в Лос Анджелис. „Това беше първата рецесия в сферата на услугите от много време, при която бяха загубени много работни места“, коментира финансистът.

Икономистите прогнозират, че икономиката се е свила с 3,6% през 2020 г., най-лошото представяне от 1946 г. Това ще последва растеж от 2,2% през 2019 г. и ще бъде първият годишен спад на БВП след Голямата рецесия през 2007-2009 г.

През четвъртото тримесечие се очаква БВП да се е увеличил с 4% на годишна база, според проучване на икономистите от Ройтерс. Вирусът и липсата на друг пакет помощи ограничиха потребителските разходи и частично засенчиха стабилното производство и пазара на жилища. 

Очакваната голяма стъпка назад, след исторически темп на растеж от 33,4% през периода юли-септември, ще остави БВП приблизително с 2,3% под нивото му в края на 2019 г. Тъй като вирусът все още не е под контрол, икономистите очакват растежът да продължи забавянето си и през първото тримесечие на 2021 г., преди да набере скорост до лятото, в очакване на допълнителен стимул и по-голям брой ваксинирани американци.

Секторът на услугите понесе тежестта на рецесията, която се отрази непропорционално на хората с по-ниски заплати, които обикновено са жени и малцинства. Това доведе до така нареченото К-образно възстановяване, при което по-добре платените работници се справят добре, докато по-ниско платените работници са най-засегнати.

Най-голям ръст отчитат жилищният пазар и производството, тъй като тези, които все още са на работа, търсят по-големи домове далеч от градовете и купуват електроника за домашни офиси и за обучение. Делът на производството в БВП се е увеличил до 11,9% от 11,6 % в края на 2019 г.

Проучване през миналата седмица от преподаватели от Чикагския университет и Университета на Нотр Дам показа, че бедността се е увеличила с 2,4 процентни пункта до 11,8% през втората половина на 2020 г., увеличавайки редиците на бедните с 8,1 милиона души.

Нарастващата бедност вероятно ще бъде съпроводена с постоянната слабост на пазара на труда. Очаква се Министерството на труда да докладва в четвъртък, че още 875 000 души са подали молби за държавни помощи за безработица миналата седмица, сочи проучване на Ройтерс.

Около 16 милиона американци получават помощи за безработица към края на 2020 г. Кризата в икономиката изяде работни места през декември за първи път от осем месеца. Само 12,4 милиона работни места са взъстановени от 22,2 милиона загубени работни места.

Липсата на работни места и изтичането на правителствената седмична субсидия за безработица вероятно са ограничили растежа на потребителските разходи до около 3% през четвъртото тримесечие. Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от американската икономика, достигнаха рекордния 41% ръст през тримесечието юли-септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
"...Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от американската икономика, достигнаха рекордните 41% през тримесечието юли-септември..."Голям зор си е понякога да разбереш какво точно искат да кажат списвачите в Инвестор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
за света-брадва , за Били инжексията и Ко мумии - сватба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още