IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика се разшири с едва 0,1% през първото тримесечие

За рязкото забавяне на растежа са допринесли лошото време и свиването на износа

16:29 | 30.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американската икономика се разшири с едва 0,1% през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света се е разширил с годишен темп от 0,1 на сто, съобщава Ройтерс. Равнището е най-ниското от четвъртото тримесечие на 2012 г. насам според данните на Министерството на търговията на САЩ.

Постигнатият в периода януари-март резултат се различава коренно от отчетеното тримесечие по-рано, когато годишният темп на ръст на икономиката достигна 2,6 на сто на.

Анкетираните от Thomson Reuters икономисти очакваха растежа да се забави до около 1,2 на сто. Прогнозите за забавяне се дължаха отчасти на необичайно студената зима в Северна Америка, която провокира спад на активността в множество сектори.

Първата оценка за икономическия растеж на САЩ идва часове преди края на двудневното заседание на Федералния резерв. Очаква се централната банка да свие с още 10 млрд. долара месечните си покупки на активи, но да запази текущите си ултра ниски лихвени ставки.

Въпреки че лошо време може отчасти да обясни слабостта на растежа, забавянето е и сериозен сигнал към Фед. Минути след представянето на данните част от пазарните наблюдатели вече започнаха да се надпреварват в коментарите си дали институцията ще продължи текущия си курс на бавна корекция на паричната политика в посока изтегляне на мащабните стимули.

Икономистите смятат, че тежки климатични условия са отнели колкото 1,4 процентни пункта от ръста на БВП. Правителствените данни обаче не отчитат какво точно влияние е имало времето върху разширението на икономиката.

Външната търговия също е блокирала част от растежа, свивайки го с 0,8 процентни пункта според експертите. Износът е спаднал с годишния темп от 7,6% през първото тримесечие след разширението от 9,5% през последните три месеца на 2013 г.

Потребителските разходи, които възлизат на повече от две трети от американската икономическа активност, пък отчетоха ръст от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още