IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика се сви с 1% през първото тримесечие

Тримесечният спад е вторият след световната криза от 2008 г. насам

16:28 | 29.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американската икономика се сви с 1% през първото тримесечие

Американската икономика се е свила над очакванията в периода януари-март 2014 г., показаха последните данни на Министерството на търговията на САЩ, предава WBP Online.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света е отстъпил с годишен темп от 1 на сто в сравнение с очакванията за спад от 0,5% през първите три месеца на годината. Отстъплението е второто след кризата от 2008 г. насам. В началото на 2011 г. американската икономика се сви с 1,3 на сто.

Понижението контрастира силно с постигнатото в последните три месеца на 2013 г. Тогава БВП на САЩ отчете разширение от 2,6% на годишна база.

В периода януари-март САЩ бяха изправени пред редица насрещни ветрове. Основният проблем бяха екстремните атмосферни условия, които забавиха рязко търсенето, а оттам и целия производствен процес.

"Имаме покачване на бизнес инвестициите. Домакинствата са в доста добра форма с оглед на подобряването на пазара на труда", каза пред Bloomberg преди представянето на доклада  Сам Кофин, икономист в UBS Securities LLC в Ню Йорк. "Тази комбинация от по-смел бизнес и малко по-бързия растеж на работните места трябва да добави по-широк растеж", допълни той.

Данните на търговското министерство показаха, че компаниите са увеличили запасите си с 49 млрд. долара през първото тримесечие на годината спрямо 111,7 млрд. долара в последните три месеца на 2013 г. Материалните запаси пък намаляха с 1,62 процентни пункта от БВП от януари до март – най-много от четвъртото тримесечие на 2012 г. Очаква се по-бавно натрупване на запази да насърчи фабриките да увеличат производството си.

Нежилищните инвестиции спаднаха с 1,6% на годишна база. Дружествата намалиха и структурните си разходи – с годишния темп от 7,5 на сто, който се оказа най-резкият в последната година.

Потребителските покупки, които отговарят за около 70 на сто от икономиката, нараснаха с 3,1% на годишна база през първото тримесечие. Увеличението отразява по-силния темп на разходите за услуги, включително и комуналните услуги с оглед на по-студеното време през зимата.

Същевременно броят на подадените молби за обезщетения при безработица в САЩ се сви с 27 000 до 300 000 през седмицата, приключила на 24 май. Равнището е второто най-ниско след края на рецесията в средата на 2009 г.

Пазарните експерти очакваха молбите да се покачат до общо 321 000 на сезонно коригирана база.

Правителството също така съобщи, че продължаващите молби са намалели с 17 000 до сезонно коригираните 2,63 млн. през седмицата до 17 май. Продължаващите молби отразяват броя на хората, които вече получават обезщетения и се отчитат с една седмица закъснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Личи си, че Обама и демократите са просто Dust in the wind, както винаги са били. Бернанке ги държа в командно дишане, колкото можа, Йелън едва ли ще си изкара мандата. Без реформи и смяна на политиките нищо няма да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още