IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика създава работни места с най-бързия темп от 10 месеца

Броят на работните места извън селскостопанския сектор се е увеличил с 850 хил. през миналия месец, а равнището на безработица е нараснало до 5,9%

16:31 | 02.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Новооткритите работни места в САЩ са се ускорили с най-бързия темп от 10 месеца през юни, което предполага, че фирмите по-лесно намират работници с възстановяването на икономическата активност, съобщи Bloomberg.

Броят на работните места извън селскостопанския сектор се е увеличил с 850 хил. през миналия месец, а равнището на безработица е нараснало до 5,9%, съобщи Министерството на труда в петък.

В същото време американската икономика е създала повече работни места през май, като данните бяха ревизирани в посока нагоре до 583 хиляди. Процентът на участие в работната сила се запазва стабилен, като остава доста по-нисък от нивата преди пандемията.

Данните през юни са над средната оценка в проучване на икономисти, проведено от Bloomberg, която беше за увеличение на работните места със 720 хиляди.

работни работни

Търсенето на работна сила остава силно, тъй като компаниите се стремят да вървят в крак с разрастващия се икономически растеж, подхранван от премахването на ограниченията за бизнеса и социалната активност, масовите ваксинации и трилионите долари федерални помощи.

В същото време ограниченото предлагане на работна ръка продължава да затруднява работодателите, като броят на американците на договор в компаниите все още е доста под нивата преди пандемията.

Продължаващата тревога заради коронавируса, големият брой родители, отглеждащи децата си вкъщи и огромните обезщетения за безработица вероятно допринасят за рекордния брой незапълнени позиции. Тези фактори обаче трябва да отслабнат през следващите месеци, подкрепяйки ръст в заетостта.

Увеличаването на заплатите също се ускорява. Доклад от четвъртък показва, че малките компании по примера на големите корпорации увеличават възнагражденията, за да привлекат служители.

Междувременно тази седмица стана ясно, че заявленията за помощи при безработица в САЩ са се понижили с повече от прогнозираното, достигайки нов пандемичен минимум. Причина за спада вероятно са по-малкото съкратени работни места на фона на отварянето на икономиката и търсенето на работна ръка.

Подадените за първи път заявления по редовни държавни програми са намалели с 51 хил. до 364 хил.  през седмицата, приключила на 26 юни, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 388 хиляди подадени за първи път молби.

И все пак подадените за първи път заявления остават над нивата преди пандемията, а много работодатели казват, че имат проблеми с намирането на квалифицирани работници, което вероятно задържа темпа на възстановяване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още