Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американският долар е надценен с 10-20%

Еврото, йената е юана отговарят на фундаментите на икономиките, посочва МВФ в нов доклад

Американският долар е надценен с 10-20%

Снимка: Архив Ройтерс

Щатският долар е надценен с от 10% до 20% на основата на базисните икономически показатели на САЩ, съобщава Международният валутен фонд (МВФ) в новия си доклад за външния сектор.

Обменните курсове на еврото, японската йена и юана според МВФ обаче като цяло са в съответствие с основните принципи, допълва се в доклада на Фонда, цитиран от Ройтерс.

В документа МВФ прави оценка на валутите и външните излишъци и дефицити на големите икономики. Основният извод е, че външните дефицити по текущата сметка стават все по-концентрирани в някои развити икономики, например САЩ, докато излишъците остават устойчиви в Китай и Германия.

Според МВФ поскъпването на долара през последните години се основава на относително по-силната перспектива пред растежа на САЩ, отклоненията при паричната политика на еврозоната и Япония, както и очакванията за по-нататъшно фискално стимулиране от администрацията на американския президент Доралд Тръмп.

В доклада се препоръчва американските власти да предприемат стъпки за намаляване на дефицита по текущата сметка чрез свиване на федералния бюджетен дефицит и осъществяване на редица структурни реформи, така че да се увеличат спестяванията и да се подобри производителността на икономиката.

"Важно е да се обърне внимание на дисбалансите, защото ако те не се справят по подходящ начин и чрез правилните политики, реакцията може да е под формата на протекционизъм", коментира на пресконференция ръководителят на отдела за проучвания на МВФ Луис Кубъду.

По думите му запазването на излишъците по текущата сметка в експортни икономики като Китай и нарастването на дефицитите на държавите длъжници като САЩ предполага, че проблемът няма как да се изчисти автоматично.

"Това означава, че цените, спестяванията и инвестиционните решения не изглежда да се коригират достатъчно бързо, за да се коригират и дисбалансите. Отчасти това отразява строгите валутни договорености, но и някои структурни особености, като неадекватни мрежи за сигурност, бариери пред инвестициите, което води до нежелателни нива на спестяванията и инвестициите ", пояснява той.

В доклада се посочва, че докато китайският юан е в общи линии в съответствие с фундаментите на китайската икономика, моделите на МВФ показват големи различия с желаните политики.

Излишъкът по текущата сметка на Китай отново нараства след спада, отчетен през 2015 и 2016 г., като остава необходимостта от неговото намаляване, подчертава се в документа.  

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
2
 
13
lozkhris до: Pyramid
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
А може и да го задмине...Не знаем какво са замислили еврейчетата... 20 трилиона дълг and counting не е нещо, което се отписва ей така, с еин молив....
0
 
1
 
12
lozkhris до: Grosss
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Да, защото ще последва ново QE. Според мен даже се забавиха, предполагах, че ще отпочнат още след изборите.
САЩ стремглаво са се запътили към подпалване на страхотен апокалипсис за целия свят. Така смятат, че ще успеят да се измъкнат от калта, в която сами са се напъхали...
0
 
1
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Какво стои зад $, - едно изречение - "Никой на този свят не може да Ви даде това което ние можем да Ви оБЕЩАЕМ"!!! $$$
1
 
2
 
10
преди 4 месеца
Едва ли ще е чак толкова "свободно", я стигне 1.25-1.3, я не.
1
 
6
 
9
Grosss до: michaelis12
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Спаред мен подготвят широката общественост за свободно падане.

Още от Новини
Настроението в японската индустрия продължава да се подобрява