IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са разкрили повече работни места от очакваното през май

Безработицата в САЩ се е задържала на стабилно равнище от 3,6 на сто

16:37 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg </em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американските компании са разкрили 390 хил. нови работни позиции през май, надминавайки очакванията на фона на опасенията от забавяне на икономиката и високата инфлация, съобщи министерството на труда на САЩ, цитирано от CNBC.

Безработицата в страната се е задържала на ниво от 3,6% през месеца, което е малко над най-ниското равнище, отчетено през декември 1969 г.

Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха новите работни места, извън селскостопанския сектор,  да нараснат с 328 хил. броя, а безработицата да се свие до 3,5 на сто.

Средното почасово заплащане е станало с 0,3% по-високо спрямо април, което е малко под прогнозите за ръст от 0,4 на сто. Годишното увеличение на заплатите е достигнало 5,2% в съответствие с прогнозите, но под темпа на ускоряване на инфлацията.

Туристическият сектор е добавил 84 хил. нови позиции, този на професионалните и бизнес услуги 75 хил., на транспорта и складирането 47 хил., а на строителството - 36 хил.

Други сфери, записали значителни повишения, са били образованието (36 хил. нови позиции), здравеопазването (28 хил. нови позиции), частното образование (33 хил.), производството (18 хил.) и търговията на едро (14 хил.).

Ден по-рано данните на института ADP показаха, че частният сектор в САЩ е разкрил значително по-малко нови работни позиции през май, отбелязвайки най-лошия месец от пандемичното възстановяване.

Според данните на института броят на новооткритите работни места от компаниите в САЩ е нараснал със 128 хил. през май, което е било значително под прогнозите на Dow Jones за резултат от 299 хил. и под ревизирания в посока надолу темп от 202 хил. през април.

Заради голямото понижение показателят е записал най-лошия си месец от април 2020 г., когато компаниите изпратиха у дома 19 млн. души след избухването на пандемията и въвеждането на ограничителни мерки.

Забавянето в темпа на наемане през май се случва на фона на опасенията от икономически спад.

Инфлацията в САЩ продължава да е на най-високото си равнище от близо 40 години, а продължаващата война в Украйна и затварянията в Китай, които бяха премахнати с известни условия, предизвикаха опасения, че САЩ може да е на ръба на рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още