IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското фабрично производство достигна вековно дъно през април

То се е свило с 13,7% спрямо март, сочат данни на Федералния резерв

17:33 | 15.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американското фабрично производство е отбелязало през април най-големия си спад от началото на воденето на статистика през 1919 г., тъй като свързаната с коронавируса блокада е оказала силно въздействие върху икономиката, предава Bloomberg.

Производството е намаляло с 13,7% спрямо предходния месец след ревизирания спад от 5,5% през март, сочат данни на Федералния резерв. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за свиване от 14,6%. Като цяло индустриалната продукция, която включва също производството в мини и в сектора на комуналните услуги, се е понижила с 11,2% през април. Индустриално Индустриално

Промишлените производители в САЩ бяха сред първите, които усетиха забавянето на икономиката заради пандемията, тъй като станаха жертва на нарушаването на снабдителните вериги, рязкото отслабване на износните пазари и свиването на вътрешното търсене.

В същото време производството в комуналния сектор е намаляло с 0,9%, а мините регистрират свиване от 6,1%. Добивът на петрол и газ се е свил с рекордните 28%, тъй като сривът на цените на суровия  петрол е предизвикал бързо ограничаване на проучванията на находища. Според последните данни на Baker Hughes броят на петролните и газови сондажи е  бил 374 миналата седмица, най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 1974 г.

Докладът на Фед показва също, че използването на капацитета, което измерва използваните мощности в заводите, е намаляло до 64,9%, най-ниското ниво от началото на воденето на статистика през 1967 г. Само при промишлените компании усвоените мощности са намалели до 61,1%, най-ниското ниво от началото на събирането на данни през 1948 г.

Производството на моторни превозни средства се е сринало до годишен темп от 70 хил. единици спрямо 11 млн. два месеца по-рано, показват данните на Фед.

Докладът за индустриалното производство започва да се публикува по времето на администрацията на Уидроу Уилсън. През 1919 г., когато страната преминава към мирновременна икономика след Първата световна война, Фед започна да публикува месечни данни за производството на различни стоки. Три години по-късно централната банка създава индекси на индустриалната активност в рамките на промишленото производство, минното дело и селското стопанство.

Фед съобщи, че индексите за производството са коригирани, за да вземат предвид производството на обдишватели в заводите за сглобяване на автомобили. Някои производители на автомобилни части са произвеждали обдишватели в заводи със спряно производство преди това, сочи докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още