IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: ЯЦБ може да се окаже безсилна да спре поскъпването на йената

Ако все пак регулаторът започне да продава йени, Япония рискува да привлече вниманието на САЩ

22:28 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Повишената волатилност на йената предизвиква призиви за намеса. Японската централна банка (ЯЦБ) обаче може да се окаже безсилна да спре поскъпването на валутата, пише Bloomberg.

Скокът в стойността на йената предполага, че ЯЦБ може да се намеси, тъй като валутата поскъпна до най-високото си ниво от октомври 2016 г. Бързият растеж в стойността ѝ може да доведе до намеса на властите, но пазарните анализатори смятат, че няма много смисъл в това да се опитват да предприемат някакви мерки. 

Анализаторите виждат 49-процетен шанс, че йената ще повиши стойността си в рамките на три месеца и ще се търгува при 100 йени за долар. Ако не започне да продава йени, ЯЦБ би била „почти безсилна да спре това“, смятат от Pepperstone Group Ltd.

Японската валута поскъпна до 101,19 йени за долар тази седмица, с най-много след октомври 2016 г., като сривът на петролните цени, добави допълнително напрежение към опасенията за глобалния спад заради епидемията от коронавирус. Служител на Министерството на финансите заяви, че нестабилността на пазарите не е желателна и е необходимо да продължим да наблюдаваме внимателно хода.

Йената поевтинява с 1,2% до 104,32 за долар около 21 ч. българско време.

я1 я1

ЯЦБ, която провежда интервенционни операции от името на финансовото министерство, не е била на валутния пазар от ноември 2011 г. През октомври същата година йената достигна рекордната цена от 75,35 йени за долар.

Продажбата на японски пари може да привлече вниманието на Министерството на финансите на САЩ, което вече е поставило Япония в списъка си със страни, за които има съмнение, че манипулират валутата си. Интервенцията трябва да бъде запазена само за „изключителни обстоятелства с подходящи предварителни консултации", посочват от японското финансово министерство в доклада, публикуван през януари.

я1 я1

„Интервенцията изглежда трудно осъществима, освен ако форекс курсът не се е изместил до екстремно ниво“, пише в доклад във вторник Наохико Баба, главен икономист за Япония в Goldman Sachs Group Inc. „Въпреки че японското правителство може да посочи интервенцията като проверка на силно нестабилните валутни движения, вероятно не би било лесна задача да се постигне съгласие от САЩ и други страни“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още