IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Криптовалутите са новия фронт за криминални измами

Сегашната технология зад криптоактивите създава взъможности за престъпниците, смята гуверньорът на Английската централна банка

11:08 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomerbg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomerbg L.P.

Криптовалутите са новия "фронт" за криминални измами, които регулаторите се опитват да предотвратят. Това заяви гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, цитиран от Bloomberg.

Коментарът му е един от многото такива на централни банкери, които през последните седмици предупреждаваха за опасностите на криптоактивите.

По думите му сегашната технология зад криптовалутите има голям принос за иновациите във финансовите услуги, но също така създава "възможности за престъпниците".

"Трябва само да се запитате: обикновено в какво искат да се заплаща хората, които извършват атаки и искат откуп? Отговорът е крипто(активи)", коментира Бейли по време на кнференция, организирана от АЦБ.

В края на март гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард също предупреди за минусите на криптовалутите, като посочи, че се използват, за да се заобиколят санкциите, наложени заради войната в Украйна.

"Като погледнете обемите рубли, превърнати в стейбълкоини, криптовалути - в момента те са на най-високото равнище от може би 2021 г.", каза Лагард.

Криптоактивите "със сигурност се използват, докато говорим, като начин да се заобиколят санкциите, наложени от много страни по света срещу Русия", коментира гуверньорът.

Миналата седмица Органът за финансов контрол (FCA) - или финансовият регулатор във Великобритания - удължи срока за одобрение на криптооперации. Към момента 33 фирми са одобрени за постоянна регистрация от FCA, което им позволява да продължат да предоставят услуги с криптовалути в рамките на кралството след 1 април.

Според Бейли обаче някои ползватели на криптоактиви се държат сякаш правилата не се отнасят за тях.

"Някои криптоентусиасти смятат, че не трябва да бъдат покрити от санкциите срещу Русия, защото това не е техният свят. Съжалявам, вашият свят е. Всички сме в един свят", отсече Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още