IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрю Бейли: Минималните критерии за затягане на политиката на АЦБ са изпълнени

На заседанието през август половината представители на Комисията по паричната политика споделят това мнение, изтъква гуверньорът на АЦБ

22:30 | 08.09.21 г.
<p>
	Андрю Бейли, управител на АЦБ. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Андрю Бейли, управител на АЦБ. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли заяви, че е сред длъжностните лица, които смятат, че са спазени минималните критерии за по-строга парична политика на Обединеното кралство, забележки, които биха могли да засилят очакванията сред инвеститорите, че британският регулатор ще повиши лихвените проценти през следващата година, съобщава Bloomberg. 

Бейли заяви пред парламента, че служителите на АЦБ са били равномерно разделени по време на заседанието през август относно въпроса дали има ясни доказателства, че е постигната целта за 2 процента устойчиво ниво на инфлацията.

Преди това АЦБ заяви, че ще запази своята политика стабилна, докато не бъдат изпълнени тези условия.

Заместник-управителите Дейв Рамсдън и Бен Броудбент заявиха, че са съгласни с това твърдение. Силвана Тенрейро, външен член на Комисията по парична политика, посочи, че е сред несъгласните.

Въпреки че протоколите от последното заседание на АЦБ показаха, че служителите на регулатора имат различни мнения по въпроса, Бейли посочи, че разногласията в осемчленната Комисия е „четири на четири“.

Той подчерта, че онези, които смятат, че условието на предстоящите насоки е изпълнено, не считат това за достатъчно основание за затягане на политиката на АЦБ.

Една от причините за това може да бъде несигурната перспектива. Бейли също заяви, че темповете на икономическия растеж на Великобритания се забавят, тъй като разпространението на делта варианта на коронавируса помрачава перспективите.

Продажбите на дребно в страната се понижиха през юли с най-бързия си темп, откакто британската икономика премина в режим на блокада през януари. Обемът на стоки, продавани в магазините и онлайн, е намалял с 2,5% през миналия месец след ръст от 0,2% през юни – ревизирана промяна надолу спрямо предходните данни на националната статистика. Икономистите очакваха слабо забавяне от 0,2%.

В началото на миналия месец АЦБ запази своя свръхнисък лихвен процент на фона на ускоряващата се инфлация. Бейли и неговите колеги единодушно оставиха основния лихвен процент на нивото от 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още