IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Марчев: Правителствената жажда за лесни пари стои зад ръста на глобалния дълг

За 20 години дългът в световен мащаб е нараснал близо 3 пъти, смята инвестиционният анализатор

22:35 | 21.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очевидния вариант за нарастване на глобалния дълг е заради правителствената жажда за лесни пари. Към момента статистиката за стойността му по неокончателни данни е около 255 трлн. долара, съобщи инвестиционният анализатор Ангел Марчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В последните 20 години дългът нараства пропорционално по всички сектори - държавен, финансов, нефинансов, домакинства", заяви експертът, добавяйки: "По данни на изказванията на централните банкери всичко е наред".

По думите на Марчев има ясни данни, че дългът е подпомогнал развитието на БВП в определени ситуации.

"Ако това съотношение се запазва, означава, че относителното нарастване на дълг е покрито с относително нарастване на БВП", уточни той.

Според него процесът е по-скоро от бурна финансова дейност, отколкото на вземане на заем без покритие.

„Но в даден момент на определено ниво възниква проблем, че не се вижда яснота как да се върне дългът в обозримо бъдеще. Като става дума за едно частно лице, този проблем е ясно решим. Когато говорим за държави обаче, възниква проблем в случай, че експозицията на дълг е висока и неясна...", коментира още Марчев.

Той разкри, че данните за Китай са „любопитни“.

"310% дълг - близо до световното средно ниво. За икономика като Китай това е притеснително, но е ясно, че те са кредитор от своя гледна точка", отбеляза анализаторът.

"От целия дълг в света почти 60% е под формата на финансови инструменти - облигации. Това стъпаловидно ескалиращо нарасване на дълга може да се обясни и с ролята на трансакциите през финансовите пазари", коментира още Марчев.

Според него не може да става дума за влияние за тенденция на глобалния пазар.

Той заяви, че отрицателните лихвени проценти са една от формите не генерално контролиране на дълга, само че в обратна посока, т.е. стимул в случая.

Той обобщи, че по груби сметки за 20 години дългът в световен мащаб е нараснал около 3 пъти. "Темпът на нарастване на дълга, който изпреварва темпа на нарастване на БВП, засега ще продължава. След 2 години ще дойде времето за рецесия", прогнозира още Марчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още