IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка очаква бързо икономическо възстановяване

Банката остави основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, като в същото време запази без промяна и своите стимулиращи програми

15:51 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка очаква свиване на британската икономика с 4% през първите три месеца на 2021 г., което е в пълен контраст с ноемврийския доклад на централната банка, когато се предвиждаше ръст, но в същото време прогнозира този спад да бъде последван от бързо възстановяване към нивата от преди коронавирусната пандемия по-късно през 2021 г., предава Bloomberg.

Очаква се БВП да се възстанови бързо към нивата от преди кризата по-късно през настоящата година, тъй като се предполага, че програмата за ваксинация ще доведе до облекчаване на свързаните с пандемията ограничения и опасенията за здравето на хората. Прогнозата се подкрепя и от вече обявените значителни подкрепящи мерки чрез фискалната и парична политика, отчита АЦБ.

Ръстът на световния БВП се забави през четвъртото тримесечие на 2020 г., тъй като нарастването на случаите на Covid-19 и последващите рестрикции за ограничаване на разпространението на коронавируса натежаха върху икономическата активност, посочи АЦБ днес и допълни, че от предходното заседание насам финансовите пазари са останали устойчиви.

Регулаторът признава, че перспективите за икономиката остават необичайно несигурни. Те зависят от развитието на пандемията, мерките, предприети за защита на общественото здраве и как домакинствата, предприятията и финансовите пазари реагират на тези развития.

Днес банката остави основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, като в същото време запази без промяна и своите стимулиращи програми за покупки на активи, известни като „количествените облекчения“, определяйки като подходяща настоящата позиция на банката по отношение на паричната и лихвена политика. Решението беше очаквано от пазарите, след като банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през март 2020 г. (по време на първата национална карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%. От тогава досега АЦБ разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 милиарда паунда.

Днешното решение на централната банка за запазване на почти нулевата лихва е било взето единодушно с 9 на 0 гласа, като с пълно единодушие беше решено и запазването на програмата за покупки на държавни облигации за общо 875 млрд. паунда и на тази за покупките на корпоративни облигации за 20 млрд. паунда.

АЦБ ще продължи да следи отблизо ситуацията. Ако перспективите за инфлация отслабнат, Комитетът по парична политика е готов да предприеме всички необходими допълнителни действия. Засега органът не възнамерява да затяга паричната и лихвена политика - поне докато няма ясни доказателства, че е постигнат значителен напредък в премахването на свободния капацитет и устойчивото постигане на целта за инфлация от 2 на сто.

Очаква се финансовият министър Риши Сунак да представи нови мерки за подкрепа по време на представянето на бюджета през март.

Паундът поскъпна, тъй като инвеститорите залагат, че отрицателните лихви няма да дойдат скоро на Острова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още