Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Apple, Walmart, AT&T: Кой е в списъка на Фед за покупки на индивидуален дълг?

Според официални документи в рамките на първия ден са били направени покупки на стойност 207 млн. долара

Apple, Walmart, AT&T: Кой е в списъка на Фед за покупки на индивидуален дълг?

Снимка: Getty

Федералният резерв на САЩ е закупил облигации на компании, сред които AT&T, UnitedHealth Group и Walmart, в рамките на извънредната си програма в отговор на последствията от коронавируса.

На 16 юни започнаха покупките от индивидуални емитенти в рамките на по-широк индекс с компании, които са годни за участие в програмата.

Според официални документи, публикувани в неделя, в рамките на първия ден са били направени покупки на стойност 207 млн. долара, съобщава Bloomberg. От тях 21% са на дълг, издаден от фирми в потребителския „не-цикличен“ сектор, т.е. тези, които не са в синхрон с икономическия цикъл (представят се по-добре при забавяне на икономиката). Други 15% са за компаниите в потребителския „цикличен“ сектор, които се движат паралелно с представянето на икономиката, а 10% - за технологичния сектор.

Още по темата

В отделен документ клонът на Фед за Ню Йорк публикува състава на индекса, който централната банка използва за покупките си. Според представители на централната банка целта на мярката е поддържане на ликвидност на пазара на корпоративен дълг, така че емитентите да имат достъп до капитал въпреки последствията от пандемията. В индекса са включени близо 800 емитента.

Други имена от списъка на Федералния резерв са още технологичните гиганти Apple и Microsoft, представителите на петролния сектор ExxonMobil и Marathon Petroleum, както и фармацевтичната компания Pfizer.

В средата на май Фед започна покупки на борсово търгувани фондове (ETF), инвестиращи в корпоративен дълг, подготвяйки се за директните покупки. До вторник в рамките на програмата централната банка е придобила активи за 8,71 млрд. долара, в това число ETF-и и индивидуални ценни книжа.

На 17 юни управителят на Фед Джером Пауъл заяви пред Финансовата комисия в Камарата на представителите, че централната банка ще се насочи от покупки на ETF-и към индивидуален дълг в рамките на компаниите от индекса, който е създала.

Тогава той заяви, че покупките на облигации ще формират основния начин за подкрепа на банката за пазарното функциониране. „Във времето постепенно ще преминем от ETF-и към купуване на облигации“, заяви тогава той.

Програмата на Фед трябва да остане в сила до 30 септември.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
6
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Apple свободна ликводност към 29,09,2019 59 млрд.
Walmart свободна ликводност към към 30,01,2020 14,5 млрд.
AT&T свободна ликводност към към 30,12,2019 29 млрд.
Microsoft свободна ликводност към 29,06,2019 38 млрд.
ExxonMobil свободна ликводност към към 30,12,2019 5 млрд.
Marathon Petroleum, свободна ликводност към към 30,12,2019 млрд.
Pfizer, свободна ликводност към към 31,12,2019 млрд.

Та въпроса ми е защо се дават пари на най - ликвидните компании.
1
 
3
 
3
SPART до: Blizzarder
преди 6 месеца
"Капацитетите" от фед са за Сибир - да хранят комарите!

Четете за Вирекард - сещайте за гейтс,цукърбърг и цялата плеяда преминала Червената линия и опиянена от незаменимост...Часовника тик-така наобратно - "извинете,но откъде имате този пръстен!"....
1
 
4
 
2
дядя Вова до: Blizzarder
преди 6 месеца
Няма какво да проверяват, имат си опорки,
разбирай помазани за свещени крави :)
2
 
4
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Браво! Купувайте дълга на APPLE пък те си изнасят милиардите кеш извън страната и не плащат 1 стотинка данъци. Гения на корпоративна Америка работи безотказно.
Аз ако съм на Apple ще издам още дълг, който грам не ми трябва, за да мога да си изнеса още пари в необлагаеми зони.

Никой ли от тези капацитети във Фед не си направи труда да провери кои наистина има нужда от изкупуване на дълг и кой не ......

Още от Новини
Възстановяването на Германия от пандемията ще бъде по-бавно от очакваното