IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина спасява най-зле представящата се валута в света

Централната банка на страната действа решително в предизборна година

16:56 | 12.03.19 г.
<p>
	Сградата на Аржентинската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Аржентинската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Изглежда централната банка на Аржентина е готова да направи каквото е необходимо, за да сложи край на валутната криза, започнала през миналата година, дори ако това означава удължаване на рецесията и излагане на риск преизбирането на президента Маурисио Макри, пише в свой анализ Bloomberg.

Централната банка е продала 190 млрд. песос (4,6 млрд. долара) краткосрочен дълг през март, изваждайки 13,5% от паричната база в страната от обращение. Този ход е в резултат на стремежа да се повишават лихвените проценти и желанието да бъде спрямо поевтиняването на песото. Освен всичко друго, това е и много по-сериозен отговор на регулатора, отколкото се изисква по споразумението за отпускане на заем от страна на Международния валутен фонд на стойност 56 млрд. долара.

Предприетите действия успяха да подкрепят валутата и тя преодоля последните си загуби. Песото се срина с 6% през първите четири дни на миналата седмица, достигайки рекордно ниско ниво, с което постави на изпитание подновеното споразумение с Международния валутен фонд от септември 2018 г.

Раздялата с толкова много пари от страна на централната банка повиши лихвените проценти с 6 процентни пункта до близо 60%. Това заплашва да задълбочи рецесията в икономиката, която през миналата година се сви с 2,6%, подкопавайки подкрепата за президента Макри преди президентските избори през октомври.

Последният срив на песото беше предизвикан от опасения за глобалния растеж, което е сигнал, че всяко съживяване на рисковите настроения ще удари именно аржентиската валута. Макар централната банка да се справи този път, то това едва ли ще е последният тест за възможностите за реакция в такава ситуация.

„Всеки ден е нов тест за песото“, коментира Алехандро Куарадо, старши валутен стратег в BBVA в Ню Йорк.

Argentine central bank stabilizes the peso

Лесно е да се разбере защо аржентинското песо е първата валута, която хората продават, когато се появят проблеми, свързани с растежа. Това е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари във всяка една от последните три години на фона на високата инфлация, отбелязва Bloomberg.

Президентът Макри обеща да стабилизира валутата и да забави инфлацията, но досега без успех. Инфлацията се задържа упорито на ниво от 49% през януари, а песото остава най-зле представящата се валута и тази година. От началото на 2019 г. песото се е обезценило с 8%.

Промишленото производство в Аржентина отчете спад от 10,8% през януари на годишна база, което е над очакванията на икономистите за спад с 14,7%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още