IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинската централна банка повиши основната си лихва на 65%

Песото достигна ново рекордно дъно спрямо долара

19:01 | 28.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Аржентинското песо достигна ново рекордно дъно спрямо американския долар от 41,54 песо за долар.

Въпреки че няма право да се намесва директно, Аржентинската централна банка е повишила основата си лихва до 65%, съобщава Bloomberg.

Резкият спад следва понижението от 2,8% в четвъртък, въпреки че Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи в сряда да увеличи спасителния си пакет за латиноамериканската страна с още 7,1 млрд. долара.

Аржентина вече се договори с МВФ да намали фискалния си дефицит от 3,7% от брутния вътрешен продукт миналата година на 2,7% през 2018 г. и 1,3% пред 2019 г.

В края на август Аржентинската централна банка повиши основната си лихва на 60%, най-високото ниво в света, в опит да спре резкия спад на стойността на песото. Аржентинската валута загуби над 13% от стойността си спрямо долара само за един ден.

Сътресението на валутните пазари се случи ден, след като президентът на страната Маурисио Макри заяви, че е поискал МВФ да предостави предсрочно част от средствата от спасителната програма на стойност 50 млрд. долара, одобрена преди това. Някои експерти заявиха тогава, че съобщението наред с повишаването на лихвените проценти е довело до задълбочаване на кризата на доверието.

Макри не успява да успокои пазарите и да вдъхне доверие на аржентинците, които продължават да губят покупателна способност. Много хора в страната са притеснени от съкращения, повишаването на цените на енергията и на нивата на бедността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още