IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентинската икономика затъва в кризата

БВП се свива с 1,7% през третото тримесечие, а страната възнамерява да преструктурира чуждестранните си дългове

08:54 | 18.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Аржентина навлиза във все по-дълбока криза. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 1,7 процента, както съобщи статистическата служба Indec във вторник. Понижението е малко по-малко от очакваното от анализаторите, но все пак представлява сериозен удар за страната. През второто тримесечие БВП се бе увеличил с 0,6 процента в сравнение със същия период на предходната година. От началото на годината се отчита спад от 2,5 процента, предава Ройтерс.

През август третата по големина икономика в Латинска Америка изпадна в истинско сътресение. Тогавашният президент Маурисио Макри загуби важните предварителни избори срещу левия претендент Алберто Фернандес. Това накара пазарите да се сринат, а  националната валута, песото, загуби една четвърт от стойността си в рамките на месец. На президентските избори през октомври Макри беше наказан заради мерките си за строги икономии и бе победен от Фернандес. 

Междувременно стана ясно, че страната готви преструктуриране за своите кредитори. Това предвижда законопроект, който правителството на президента Алберто Фернандес внесе в парламента във вторник. Задълженията за плащане трябва да бъдат предоговорени и ориентирани към икономическото развитие в момента, заяви министърът на икономиката Мартин Гузман, цитиран от Ройтерс.

Аржентина има дълг от 175 милиарда долара от чуждестранни кредитори, от които 71 млрд. долара са към Международния валутен фонд (МВФ) и други международни финансови институции, а останалите са към частни кредитори.

Планът на правителството включва и налагането на по-високи данъци върху износа на селскостопански стоки и покупки на валута, както и замразяване за шест месеца на цените на електроенергията, газта и водата.

Тежката икономическа криза продължава от месеци. Инфлацията вече е над 50 процента. Страната стене под планина от дълг от около 100 млрд. долара. Новото правителство е изправено пред важни преговори с редица кредитори, включително с Международния валутен фонд.

Аржентина фалира през 2001 г. През 2015 г. правителството в Буенос Айрес успя отново да излезе на финансовите пазари. Към днешна дата някога най-богатата страна в Южна Америка не се е възстановила напълно от последствията от тогавашната криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
nikolait
преди 4 години
хм, защо да е имало марксизъм-комунизъм в Аржентина? Според мен точно са отроче на глобалните финансови институции, чиито съвети следват поне от 30 години. Мисля, че са и една от първите страни с Валутен борд и тн. Не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Социализма и социалдемокрацията докараха Аржентина на крачка от просешката тояга, да не говорим, че Аржентина е в топ 3 най-богатите страни в света в началото на 20-ти век, а сега е буквално по-зле даже от България, но това е резултата от почти век марксизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Като си помисли човек, че преди около стотина години икономистите са спорили дали Аржентина или САЩ ще имат по-развита икономика и му става жал за тази наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Тя аржентинската икономика от как се помня все е в криза. За тях оправия няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Toranaga
преди 4 години
Къде е Лагард, която даде 50 мрд, защото всичко било ОК - преди 18 месеца?? Да същата - ЕЦБ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още