IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия не планира да продава облигации от портфейла си

Продажбите на ценни книжа може да увеличат волатилността на пазарите, смята помощник-гуверньорът на Австралийската централна банка Кристофър Кент

10:52 | 23.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Към момента Австралийската централна банка не планира да продава облигации от портфейла си. Това изтъкна помощник-гуверньорът Кристофър Кент в понеделник, цитиран от Bloomberg.

Той заяви, че регулаторът е поел по пътя на "количествено затягане".

Австралия Австралия

По-рано този месец банката повиши лихвите за пръв път от над десетилетие, като одобри увеличение от 25 базисни пункта (б.п.), с което лихвеното равнище достигна 0,35%. Освен това регулаторът не прие идеята за реинвестиране на постъпленията от ценни книжа в портфейла си.

Банката започна процеса на количествени облекчения през ноември 2020 г., след като закъснялото й присъединяване към световната тенденция за закупуване на облигации спомогна за поскъпването на австралийския долар, което навреди на икономиката й. Преди три месеца финансовата институция сложи край на програмата за покупка на нетни активи, след като в края на миналата година прекрати друга програма за контрол на доходността.

Кент, отговарящ за финансовите пазари, заяви, че продажбите на ценни книжа може да усложнят задачата на федералните, щатските и териториалните власти по емитиране, като може да увеличат волатилността на пазарите.

"Ако в бъдеще има необходимост от програмата за покупка на облигации, за да се подпомогне икономиката, вероятно тя би била по-ефективна, ако сега тези покупки се избягват", допълни централният банкер.

Той обясни, че портфолиото от облигации и балансът на банката ще продължат да са "в големи размери" в следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още