IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия понижи основната лихва в опит да подкрепи растежа

Понижението е с 0,25 процентни пункта до 3,5% заради опасенията, че ресурсно ориентираната й икономика може да пострада от намаляващото глобално търсене

10:33 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Австралия понижи основната лихва в опит да подкрепи растежа

Централната банка на Австралия понижи основния лихвен процент за втори път през последните 2 месеца на фона на опасенията за забавяне на австралийската икономика, съобщи ВВС.

Понижението е до 3,5% от досегашните 3,75%, а основните притеснения са, че бумът в австралийската икономика, в чиято основа е добивът и износът на ресурси, може да пострада от намаляващото търсене заради забавянето на световния растеж. Същевременно вътрешното търсене също е в застой въпреки усилията за стимулиране на потреблението.

„Бордът на директорите прецени, че при умерения вътрешен ръст и по-слабата и по-несигурна международна обстановка перспективата за инфлация дава възможност за по-приспособима позиция в областта на монетарната политика“, заяви управителят на централната банка Глен Стивънс.

Въпреки предишното понижаване на основната лихва с половин процентен пункт през миналия месец данните, които излязоха оттогава, показаха повсеместна слабост.

В Китай, който е сред основните пазари на австралийски суровини, производственият и непроизводственият сектори забавиха темпото на ръст през май, увеличавайки опасенията за забавяне на икономиката като цяло. Притесненията за възстановяването в американската икономика нараснаха след по-слабите от очакваното данни за пазара на труда през май. А за да се влошат допълнително нещата, дълговата криза в еврозоната ескалира през последните няколко седмици.

Всички тези фактори породиха страхове за забавяне на световната икономика. Това на свой ред увеличи опасенията за спадащото търсене на ресурси, което може да се отрази неблагоприятно на ръста, зависещ силно от износа на суровини.

„Още индикатори напоследък предполагат допълнително отслабване в Европа и известно сдържане на ръста в Китай“, посочи Стивънс. „Бордът вече е отбелязвал, че Европа ще остане потенциален източник на тежки трусове“, добави той.

Външните фактори не са единственият проблем, с който трябва да се справя централната банка. Налице са нарастващи опасения в Австралия за състоянието на националната икономика, особено в секторите извън добивния.

Жилищният пазар е свидетел на спад в цените и остава подценен въпреки досегашното понижаване на цената за заемане на капитал. Добивният сектор е притиснат от намаляващото външно търсене. Продажбите на дребно, друг ключов фактор за вътрешното потребление, се свиха с 0,2% през април. Скъпият австралийски долар удря по сектори като промишлеността и туризма.

От централната банка предупредиха, че „домакинствата и бизнесът продължават да демонстрират предпазливо поведение, което може да продължи в краткосрочен план.

Част от анализаторите обаче смятат, че предвид всички проблеми, пред които е изправена икономиката, централната банка би трябвало да възприеме още по-агресивен подход при понижаването на лихвените проценти.

„Проблемът е, че при нарасналата напоследък несигурност за световната икономика и при повсеместно слаби вътрешни показатели, би имало смисъл да се направи нещо повече“, твърди Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital.

„Мисля, че те ще продължат да понижават основната лихва“, посочи Оливър. Той уточни, че очаква през следващите 6 месеца централната банка да понижи цената на финансирането с до 0,75 процентни пункта.

Също тази нощ стана ясно, че сезонно изгладеният дефицит по текущата сметка на страната за първото тримесечие е нараснал с 5,25 млрд. австралийски долара (5,1 млрд. щатски долара) до 14,89 млрд. долара, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на австралийското правителство.

Износът се е свил със 7%, докато вносът е намалял с 1%. Очакванията на икономисти, анкетирани от Dow Jones Newswires, бяха дефицитът да достигне 14,7 млрд. долара за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още