IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия увеличава средносрочната ликвидност за банките

Централната банка на страната остави непроменени основните си лихви и доходността по тригодишните държавни облигации

09:58 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Австралия запази ключовите си политики непроменени във вторник, като същевременно увеличи размера на механизма си за срочно финансиране и удължи неговата продължителност, за да осигури постоянна подкрепа за икономиката.

Управителят Филип Лоу обяви, че основният лихвен процент и целта за доходност на тригодишните държавни облигации остават непроменени на ниво от 0,25% - както се очакваше - поддържайки политиката приспособима, докато икономиката се възстанови от предизвиканата от Covid-19 рецесия, предава Bloomberg.

При разширения механизъм за кредитиране банките ще имат достъп до финансиране, еквивалентно на 2% от непогасения им кредит, при фиксирана ставка от 25 базисни пункта за три години. Банките ще могат да се възползват от това допълнително финансиране до края на юни 2021 г., се казва в изявление на институцията.

„Бордът ще поддържа силно приспособими настройки на политиката си, доколкото е необходимо, и продължава да обмисля как допълнителни парични мерки могат да подпомогнат възстановяването“, заяви Лоу. „Възстановяването е в ход в по-голямата част от Австралия. Това възстановяване обаче вероятно ще бъде както неравномерно, така и колебливо", добави той.

Централната банка заяви, че банките са усвоили 52 милиарда долара (38,5 милиарда долара) по Механизма за срочно финансиране и се очаква  тази сума да се увеличи през следващите седмици. Днешната промяна довежда общия размер на стимулите до около 200 милиарда австралийски долара. Това ще помогне да се поддържат ниски лихвени проценти за кредитополучателите и ще се подкрепи кредитирането, каза Лоу.

Централната банка координира  действията си с широкообхватната програма за стимулиране на австралийското правителство, като поддържа лихвите близо до нула и закупува облигации, за да запази разходите по заемите в икономиката ниски. Институцията е закупила държавни ценни книжа в общ размер от около 60 млрд. австралийски долара, откакто инициира програмата през март.

„Целта за доходност ще остане в сила, докато не се постигне напредък към целите за пълна заетост и инфлация“, каза Лоу.

Силните цени на суровините и австралийският долар, нараснали  с почти 30% от най-ниското ниво през март, причиняват по-голям дискомфорт на износителите в страната. Лоу отбеляза днес, че обменният курс на държавната валута се намира на най-високото си ниво за последните почти две години.

Въпреки че части от Австралия са отворени за бизнес, огнището на коронавирус във Виктория и подновената блокада са навредили на настроенията. Централните банкери прогнозират, че в резултат на това безработицата ще достигне 10% по-късно тази година и е малко вероятно националната икономика да нарасне през текущото тримесечие. Данните утре се очаква да покажат, че брутният вътрешен продукт е спаднал с 6% през второто тримесечие, след като се сви с 0,3% през първото, отговаряйки на техническото определение за рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още