IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка е готова да намали лихвите отново

Финансовите пазари вече оценяват като реален шанса за понижение на лихвения процент до 0,75% до края на годината

11:30 | 16.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка ще намали лихвените проценти отново, ако е необходимо, за да подкрепи заетостта, ръста на заплатите и инфлацията, след като вече два пъти понижи лихвите от юни насам до рекордно ниското ниво от 1%, съобщава Ройтерс.

В протокола от последната среща на централната банка на Австралия през юли е записано, че Управителният съвет на институцията смята, че намаляването на лихвите с 0,25 на сто, заедно с подобно движение месец по-рано, ще помогне за ускоряване на икономиката.

Австралийската централна банка ясно показва, че е отворена за ново облекчаване на паричната политика, но не посочва кога би предприела тази стъпка, за разлика от предишните два месеца.

„По-ниските лихвени проценти ще осигурят повече работа на австралийците и ще помогнат за постигането на по-голям напредък към приближаване до целта за инфлацията“, посочва се още в протокола от срещата.

Друг ключов момент в документа е даването на уверение, че Управителният съвет на банката ще продължи да наблюдава внимателно развитието на пазара на труда и да коригира паричната си политика, ако е необходимо, за да бъде подкрепен устойчивият растеж на икономиката и да се постигне целта за инфлацията с течение на времето.

Икономиката на Австралия се разраства с най-слабите си темпове след глобалната финансова криза заради продължителното забавяне на пазара на недвижими имоти и слабото потребление от страна на домакинствата.

Финансовите пазари вече оценяват като реален шанса за намаляване на лихвения процент до 0,75% до края на годината. Икономисти, анкетирани от Ройтерс преди срещата на 2 юли, прогнозираха трето намаление през ноември.

"Няма ясен сигнал за това кога може да има следващо понижение на лихвения процент и продължаваме да очакваме намаление от 25 базисни пункта през ноември с риск това да се случи и по-рано в зависимост от пазара на труда и инфлацията", коментира Кайсин Оуйанг, икономист в National Australia Bank.

От Австралийската централна банка отбелязват, че инвестициите в обществения сектор и в инфраструктурата са допринесли за увеличаването на растежа през първото тримесечие, което е и намек към новоизбраното правителство на премиера Скот Морисън да направи повече.

Управителят на централната банка Филип Лоу открито призовава за повече фискални стимули в последните си публични изяви. Досега Морисън омаловажаваше нуждата от такава подкрепа и се придържаше към плановете за връщане на бюджета към излишък през 2019/2020 г.

Протоколът от вторник показва, че централните банкери смятат, че по-ниските лихви ще подпомогнат икономиката и ще запазят стойността на австралийския долар по-ниска, като същевременно се намалят разходите за заеми на домакинствата и бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още