IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка: Икономическото възстановяване ще надвие омикрон

Ниските лихви може да се запазят по-дълго от очакваното, пазарите се готвят за свиване на програмата за количествени облекчения

12:34 | 07.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Gray/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg 

Австралийската централна банка остави без промяна паричната си политика, посочвайки като причина неяснотите около омикрон варианта на коронавируса, предава Bloomberg. В същото време от финансовата институция посочват и някои позитивни знаци в пазара на труда и разширяването на икономиката.

Банката реши да запази нивото на лихвения процент на рекордно ниските 0,1% - както се и очакваше – посочвайки, че все още има нужда от приспособими политики, с които безработицата да се свие достатъчно силно, че да се повишат заплатите. От банката отново заявиха, че няма да вдигат лихвата, докато инфлацията не достигне нивата около целта от 2-3%.

От централната банка на Австралия изразиха позитивизъм за икономическите перспективи, посочвайки, че не се очаква омикрон щамът да попречи на възстановяването, и прогнозираха траектория на силен растеж, каквато имаше преди скорошните затваряния. Гуверньорът Филип Лоу се позова на високото ниво на ваксиниция, както и на стабилното възстановяване на потреблението на домакинствата.

Изказванията спомогнаха австралийският долар да поскъпне до 70,82 американски цента. Държавните облигации продължиха своите понижения, като тригодишните облигации се покачиха със седем процентни пункта то 0,94%, а 10-годишните – с шест процентни пункта до 1,64%.

Позитивизмът на Лоу накара сега икономистите да виждат по-голям шанс централната банка да отмени своята програма за количествени облекчения от 4 млрд. австралийски долара седмично (2,8 млрд. щатски долара). Това може да стане по време на първото заседание през 2022 г., когато програмата трябва да бъде преразгледана.

„Сега ясно има риск от това централната банка да обяви спирането на програмата за покупка на облигации през февруари“, каза ръководителят по австралийската икономика в Commonwealth Bank of Australia Гарет Ейрд. Базисният му сценарий е за т. нар. tapering (намаляването на покупките на облигации) до 2 млрд. австралийски долара, но „везните накланят в посока изявление за нататъшно намаляване или спиране на количествените облекчения“.

Лоу заяви, че решението, което предстои да бъде взето през февруари 2022 г., ще се ръководи на база три съображения – действията на други централни банки, какво се случва на австралийския фондов пазар и „най-важното – реалният и очакваният напредък към целите за пълна заетост и инфлация според целите“.

Търговците на облигации вече изпращат сигнали за прекратяване на количествените облекчения насред затихващите нови послания от правителството.

„Има голям шанс централната банка да сложи край на програмата си за изкупуване на държавни облигации още през февруари 2022 г. Въпреки че има несигурност около сериозността на омикрон варианта, пазарите на облигации вече чувстват значителни ограничения заради собствеността на банката върху повечете облигацонни линии“, казва икономистът Джеймс МакИнтайър.

В днешното си изявление Лоу каза, че ще отнеме време една по-силна икономика да доведе до нарастващ ценови натиск, намеквайки, че лихвите ще останат непроменени за по-дълъг период, отколкото пазарите очакват.

„Въпреки че инфлацията се забързва, тя продължава да е ниска в базово отношение (без отчитане на храните и енергията), каза Лоу. „Инфлационният натиск също е по-нисък, отколкото е в много други страни, не на последно място заради умерения ръст в доходите в Австралия“, допълни гуверньорът на банката.

Пазарите са в очакване на увеличение на лихвата от 15 базисни пункта до средата на следващата година и две отделни нараствания в размер на едва четвърт – с възможност за трето – през останалата част от годината.
Лоу има време да преосмисли идеите си, като се има предвид, че няма да има заседание през януари, което ще му позволи да проучи какво правят другите централни банки, какъв е ефектът на омикрона и как се движи икономиката, казва Су Лин Онг от Royal Bank of Canada.

Ако централната банка на Австралия реши да прекрати програмата за количествени облекчения, „това може да бъде зелена светлина за пазарите да се подготвят по-рано за допълнително затягане“, казва Онг. „Не сме сигурни, че това е посланието, което банката иска да предаде. За щастие, тя разполага с лятото, за да помисли по темата“, допълва Онг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още