IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка: Лихвите остават без промяна, но рисковете растат

Прогнозите за растежа на икономиката са леко занижени

10:23 | 05.02.19 г. 1
<p>
	Сградата на Австралийската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Ройтерс

Австралийската централна банка остави лихвения процент в страната на рекордно ниско ниво, като призна, че вътрешните и външните рискове са се увеличили на фона на спада в сектора на недвижимите имоти, съобщава Bloomberg.

Управителят на централна банка Филип Лоу използва по-предпазлив тон на първото заседание на регулатора през тази година и понижи леко ключовите си прогнози, като заяви, че „основната вътрешна несигурност остава свързана с перспективите за разходите на домакинствата и ефекта от понижаването на цените на жилищните имоти в някои градове“.

Централната банка прогнозира, че икономиката ще нарасне с около 3% тази година и „малко по-малко“ през 2020 г. заради свиването на износа. Сегашните прогнози са преразгледани в посока надолу спрямо последните, обявени през ноември. Намалена е и прогнозата за инфлацията през тази година до 2% от 2,25%.

Филип Лоу се притовопостави на някои очаквания за намаляване на лихвените проценти за първи път от две години и половина насам с аргумента, че нарастващите инвестиции и стабилният пазар на труда показват силата на икономиката. Данните от началото на декември обаче показват рязко забавяне на разходите на домакинствата, което предполага, че понижаването на цените на жилищата в Сидни с 12% и по-малкият брой на разрешителните за строителство започват да оказват влияние върху потребителите.

„Жилищните пазари в Сидни и Мелбърн преминават през период на приспособяване след големия ръст на цените““ заяви управителят на Австралийската централна банка. Той допълни, че и наемите остават на ниски ниви.

Лоу каза още, че търговксото напрежение между САЩ и Китай засяга глобалната търговия и забавя инвестициите.

Основното послание на Австралийската централна банка беше, че остава положителна по отношение на перспективите за растежа и по-специално за пазара на труда, като вижда възможност инфлацията да се върне отново към целта си. 

Управителят на банката каза, че повишаването на инфлацията ще отнеме повече време, отколкото се очакваше по-рано, но се придържа към предишната си прогноза за намаляване на безработицата до 4,75% през следващите няколко години.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че разходите на домакинствата в Австралия са се свили с 0,4% през декември, като това е най-лошият месечен резултат от година насам. Разходите на домакинствата са изключително важни за икономиката, тъй като представляват около 57% от БВП.

„Очакваме темпът на разходите на домакинствата да остане потиснат тази година, като не се очаква ръстът на заплатите да се ускори до 2020 г., а това ще доведе до забавяне на ръста на БВП до около 2,5% през тази и следващата година", коментира пред Ройтерс Сара Хънтър, икономист BIS Oxford Economics.

Тъй като глобалният растеж се забави и се наблюдаваше спад на цените на жилищата в страната на годишна база, което е сигнал за по-нататъшна загуба на икономическа динамика, призивите на някои анализатори бяха за промяна в паричната политика. Според управителя на банката обаче ниските нива на лихвените проценти продължава да подкрепя австралийската икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Занижената основна лихва временно спасяват от началото на национална криза, за сметка на бъдещи завишени щети.Съществената причина за наближаващата национална криза е неправилната работа на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още