IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка: Най-лошото може би мина, но несигурността остава

Според управителя Филип Лоу това се вижда от растежа на основните показатели, но увеличаващия се брой на случаите на коронавирус напомня за оставащите рискове

12:26 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg</p>

Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg

Управителят на централната банка в Австралия Филип Лоу подчерта притесненията на домакинствата и бизнеса за здравето и икономическите перспективи, тъй като успешното ограничаване на Covid-19 в страната бе разтърсено от ново огнище, като потиска подобрените икономически перспективите.

Австралийската централна банка остави основния си лихвен процент и целта си за доходността по тригодишните държавни облигации непроменени на ниво от 0,25%, както се очакваше. Растящите показатели за работните места и продажбите на дребно предполагат, че икономиката се възстановява, но увеличаващия се брой на случаите на коронавирус във втория по големина град в Австралия напомня за продължаващите рискове.

„Спадът е по-малко тежък, отколкото се очакваше по-рано“, а условията наскоро се стабилизираха, заяви Лоу. И все пак „несигурността относно здравната ситуация и бъдещата сила на икономиката прави много домакинства и предприятия предпазливи и това се отразява на плановете за потребление и инвестиции“, добави той.

Нов Южен Уелс и Виктория, най-гъсто населените и икономически мощни щати, ще затворят границата си тази вечер, докато властите във Виктория се борят за овладяване на най-големия скок на случаите на коронавирус в Мелбърн след началото на кризата. Щатското правителство обяви, че затваря столицата Мелбърн за шест седмици.

Икономиката на Австралия загуби повече от 800 000 работни места през април и май, а равнището на безработица достигна 7,1%, а от Министерството на финансите прогнозират, че тя ще достигне 8% през това тримесечие. Правителствената програма JobKeeper, която плаща субсидия за заплати, играе важна роля за ограничаване на безработицата.

„Същественото, координирано и безпрецедентно облекчаване на фискалната и паричната политика в Австралия помага на икономиката през този труден период“, каза днес Лоу.

„Бордът няма да увеличи лихвените проценти, докато не бъде постигнат напредък към пълна заетост и е сигурен, че инфлацията ще бъде устойчива в рамките на целевия диапазон от 2 до 3%“, каза управителя на централната банка

Все пак австралийската икономиката преживява първата си рецесия след 1991 г. и 8-процентовата безработица ще бъде най-високата през този век. На всичкото отгоре връзките с Китай, основен търговски партньор на Австралия, са напрегнати, откакто премиерът на Австралия Скот Морисън призова за международно разследване за произхода на COVID-19.

„Водещите индикатори като цяло се покачиха наскоро, което предполага, че най-лошото от свиването на световната икономика вече е преминало“, каза той. „Въпреки това прогнозата остава несигурна и се очаква възстановяването да е неравномерно и да зависи от ограничаването на коронавируса“, коментира от своя страна Лоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още