IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка остави рекордно ниската си лихва без промяна

Управителят на институцията прогнозира значително свиване на БВП на страната през второто тримесечие на годината

10:07 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg</em></p>

Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Австралия запази рекордно ниското ниво на основния си лихвен процент от 0,25% във вторник и заяви, че ще направи "всичко необходимо", за да постигне целта си от 0,25-процентна доходност по тригодишните държавни облигации. Ръководството на институцията още прогнозира "много голямо" икономическо свиване през следващото тримесечие, информира Ройтерс.

„Съществува значителна несигурност за краткосрочните перспективи за австралийската икономика,“ каза управителят на централната банка Филип Лоу.

„Много ще зависи от успеха на усилията за овладяване на вируса и от това колко дълго трябва да останат мерките за социално дистанциране“, добави той.

„Очаква се обаче много голямо икономическо свиване да бъде регистрирано през тримесечието до юни, а равнището на безработицата да нарасне до най-високото си ниво в продължение на много години“, каза още Лоу.

Ограниченията на движението и събиранията на големи групи от хора на едно място принудиха много предприятия в сферите на хотелиерството, търговията на дребно, транспорта, образованието и обществените услуги да затворят врати.

Австралийският индекс за ефективност на услугите спадна до ниво от 38,7 пункта през март, отчитайки най-ниската си стойност от март 2009 г. и четвърти месец на свиване.

Отделни данни от Australia and New Zealand Banking Group показаха, че рекламите за работа в Австралия са претърпели най-големия си спад за повече от десетилетие през март.

Друго проучване на ANZ и Roy Morgan показа, че настроенията на потребителите са се подобрили през миналата седмица след драстични спадове, след като правителството обяви плана „JobKeeper” за субсидиране на някои служители.

Основният индекс на проучването нарасна с 10,1% спрямо предходната седмица, но все още остава близо до най-ниските си стойности, наблюдавани през рецесията в началото на 90-те години.

Икономистите се опасяват, че безработицата може да се повиши до 10% през следващите месеци, тъй като големи сектори от икономиката изпитват негативното влияние на борбата с вируса. През февруари коефициентът  на безработица достигна 5,1%.

„Преди съобщението за плащанията по линия на JobKeeper прогнозираме, че повече от 1,1 милиона служители могат да загубят работата си, а равнището на безработица може да нарасне до пик от 13%“, казва старши икономистът на ANZ Катрин Бърч.

„Ние обаче смятаме, че плащането по програмата JobKeeper ще задържи повече служители на длъжностите им и ще намали пика на безработицата, а това е икономическата версия на „изравняване на кривата “, добави тя.

Търговският баланс в Австралия също намаля до 4,36 милиарда австралийски долара (2,67 милиарда долара), като приходите от туризъм са се понижили с 15% през февруари или общо с 1 милиард долара само за последните два месеца, показаха данните на Австралийското статистическо бюро, публикувани във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още