IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка: Ще има лихвени повишения, но не големи

Лихвено равнище от 4% до края на годината ще навреди на потреблението и много ще забави икономиката, предупреди гуверньорът Филип Лоу

12:34 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу предупреди във вторник, че предстоят  още лихвени повишения, тъй като лихвите все още са "много ниски", а е важно инфлацията да не се вкорени в икономиката, съобщи Ройтерс.

Едновременно с това Лоу минимизира шанса лихвите да бъдат увеличени със суперходове в размер на 75 базисни пункта (б.п.), като посочи, че пазарните очаквания за 4% лихва в края на годината са малко вероятни.

Лоу предупреди, че ценовият натиск е продължил да нараства както на световно, така и на национално ниво, като се очаква инфлацията да достигне 7% до края на годината. За сравнение - предишните прогнози бяха за ниво от 6%.

Това би бил най-бързият темп на ускорение от десетилетия и значително над целевия диапазон на финансовата институция от 2-3%.

"Докато планираме връщането към инфлационно равнище от 2-3%, австралийците трябва да се подготвят за още лихвени увеличения. Нивото на лихвите все още е твърде ниско за икономика с ниска безработица, преминаваща през висока инфлация", коментира Лоу по време на свое изказване.

Към момента основната лихва в Австралия е на ниво от 0,85%, след като по-рано този месец бе повишена с 50 б.п. Пазарните очаквания са показателят да достигне 4% до края на годината.

Протоколите от заседанието на банката през юни показаха, че бордът на регулатора е обсъждал увеличение между 25 - 50 б.п.

Оттогава Федералният резерв на САЩ одобри ръст на цената на кредитите в размер на 75 б.п., който предизвика спекулации, че други големи централни банки ще последват примера, в т.ч. и Австралийската централна банка.

"Към момента решението, което ще вземем на следващото ни заседание, е отново или за 25 б.п., или за 50 б.п.", обясни Лоу, според когото пазарните очаквания за 4% равнище до края на годината ще изискват най-агресивния затягащ цикъл в съвременната история на банката, който ще навреди на потреблението.

"Смятам, че много ще забави икономиката и не мисля, че е особено вероятно", коментира централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още