IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка сигнализира за понижение на лихвите през юни

Регулаторът ще се опита да противодейства на охлаждането на икономическия растеж на страната

12:12 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Централната банка на Австралия Филип Лоу (вторият в редицата). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Централната банка на Австралия Филип Лоу (вторият в редицата). Снимка: Ройтерс

Австралийската централна банка обмисля понижение на основните лихви в рамките на следващия месец, с което цели да подкрепи местната икономика, заяви гуверньорът на банката Филип Лоу, като предупреди, че преизбраното правителство трябва да вземе участие в това като понижи данъка върху доходите и стимулира разходите, съобщава Ройтерс.

„По-ниските лихвени проценти ще подкрепят ръста при заетостта и ще доведе до нови на инфлацията, което отговаря на целите“, подчерта Лоу.

Съкращението на лихвените проценти ще бъде първото от август 2016 г., когато банката понижи лихвите до рекордно ниско ниво – 1,50%.

Финансовите пазари изчисляват подобна възможност на 86%, като след изказването на Лоу австралийският долар отчете спад в своята стойност от 0,6913 долара до 0,6894 долара. 

Възможността за понижение на лихвите започна да се обсъжда, след като австралийският пруденциален регулатор предложи да се разхлабят критериите за оценяване, по които действат банките, когато отпускат кредити, с което се цели да се улесни процеса по кредитиране.

Този ход беше приветстван от инвеститорите и анализаторите, които заявиха, че това може да помогне на местния жилищен пазар да се съживи.

Една от основните причини за понижението на лихвите е и растящото ниво на безработица в Австралия, което се повиши до 5,2% през април.

Икономиката на страната е под натиск от ограничаването на разходите на домакинствата, тъй като се наблюдава сериозен спад в цените на имотите, който намалява и личното богатство.

Правителството стимулира допълнително икономиката чрез увеличаване на инвестициите в инфраструктура и програми за наемане на хора с увреждания.

В същото време нивото на инфлацията остава под диапазона на централната банка (2-3%).

Според Лоу основен фактор за забавянето на австралийската икономика е слабият ръст в потреблението на домакинствата.

През втората половина на 2018 г. разходите на домакинствата се повишават едва с 0,75%.

„Силният растеж при доходите ще помогне, но по-важен фактор е облекчението на някои данъци“, споделя още управителят на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още